Photosynth, Geotagging en Google Streetview

Geotagging

Een ontwikkeling die al enige tijd aan de gang is is de steeds verdere integratie van GPS-ontvangers in allerlei apparatuur. Het begint een 'standaard' feature van mobiele telefoons te worden, en langzaam aan beginnen meer en meer camera's ingebouwde gps-ontvangers te krijgen. Ook is er volop software verkrijgbaar om gps-logs van losse ontvangers te koppelen aan foto's.

Met deze foto's waaraan naast tijd, datum en camera-informatie ook de locatie is gekoppeld, zijn al veel mooie dingen mogelijk. Bekijk Google maps maar eens met de laag 'foto's' ingeschakeld.

Google Streetview

Waar Google sowieso steeds meer mee bezig is is het weergeven van zoveel mogelijk informatie in zijn kaarten. Met Streetview, nu nog met redelijk beperkte dekking, maar binnenkort ook in Nederland, kun je locaties vanaf de kaart bekijken alsof je midden op straat staat. Bekijk hieronder het voorbeeld (de Arc de Triomphe te Parijs):

Bekijk in Google Maps

Het creƫren van al deze beelden is een dure onderneming voor Google. Ze moeten auto's met dure camera-installaties over alle wegen in een gebied laten rijden om deze panorama's te kunnen maken. Daarnaast moeten ze dit regelmatig herhalen om de gegevens actueel te houden.

Photosynth

Alweer enige tijd geleden is Photosynth toegankelijk geworden voor iedereen. Photosynth is een product van Microsoft Labs, het meest innovatieve onderdeel van Microsoft. Voor diegenen die photosynth niet kennen is deze video wel interessant (TED presentatie Photosynth, vanaf 2:46m):

Hoewel Microsoft Photosynth adverteert als een nieuwe methode om door geografisch verwante foto's te bladeren, is het in potentie een veel krachtiger middel. Het analyseert verschillende foto's op overlappende onderdelen, en bepaalt zo uit een serie de positie van verschillende onderdelen op de foto's ten opzichte van elkaar. Hieraan gekoppeld wordt ook de positie van de camera bepaalt.

Automatische geotagging van geografisch gelinkte foto's

[caption id="attachment_171" align="alignleft" width="300" caption="New York in Google Earth (C) Google"]New York in Google Earth (C) Google[/caption]

Met als uitgangspunt enkele foto's waarvan de geografische coƶrdinaten bekend zijn moet middels Photosynth een betrouwbare fotografische weergave van grote gebieden kunnen worden gemaakt. Photosynth heeft al bewezen met een relatief kleine hoeveelheid fotomateriaal van een grote hoeveelheid punten de relatieve posities te kunnen bepalen. Met een bekend beginpunt kunnen zo al deze punten (en foto's) in kaart worden gebracht.

Een stapje verder zou zijn om deze punten om te zetten naar een driedimensionale weergave van de objecten, waarbij de foto's kunnen worden gebruikt om deze objecten 'in te kleuren'. Als zo van een gebied (denk aan een veel gefotografeerde stad als Parijs) maar voldoende overlap in foto's bestaat, kan zo een model worden opgebouwd van een volledig gebied. Door deze informatie weer te plaatsen in een weergave zoals Google Streetview gebruikt, kan een nog nauwkeuriger beeld van een gebied worden verkregen. Zolang er nieuw fotomateriaal beschikbaar blijft komen kan dit beeld continue worden uitgebreid en vervangen met actueler beeld.

Gerelateerd: