Presentatie natuurfotografie

in fotografie

Afgelopen donderdag gaf ik vanuit de Cycloop een presentatie natuurfotografie voor leden van de biologenvereniging van de RU. De presentatie was bedoeld voor beginners. Na afloop volgde een praktijkworkshop in de omgeving van de Duivelsberg.

De sheets van de presentatie zijn hieronder ingevoegd. Zonder het verhaal is het niet bijzonder nuttig. Onder de sheets heb ik de belangrijkste punten nog 's op een rij gezet.

Belichting

Omdat deze presentatie gericht was op beginnende fotografen, meest gewapend met compactjes, ben ik begonnen met wat basisinformatie. Ik begon met een toelichting op de begrippen ISO, sluitertijd en diafragma. Hierbij ging het vooral om de invloed van verandering in 1 van de 3 waardes op de andere 2. (Bij het veranderen van diafragma moet sluitertijd in tegengestelde richting evenveel veranderen)

Hierna gaf ik aan wat voor effecten veranderingen kunnen geven, in het kort:

Vervolgens ging ik wat dieper in op belichting, de werking van het histogram en wanneer belichtingscompensatie te gebruiken (licht onderwerp, compensatie omhoog..).

Scene-modes

Omdat veel van de deelnemers compact-camera's zonder handmatige instellingen hadden, heb ik wat tijd besteed aan het toelichten van verschillende 'scene-modes' (de portret-, landschaps- en sportstanden):