Zes fotolinks van deze week

in fotografie links

Gamma error in picture scaling

Alle populaire beeldbewerkingssoftware maakt een fout in het verkleinen van afbeeldingen, waardoor sommige afbeeldingen sterke afwijkingen kunnen krijgen. Alle technische details (en een uitleg waardoor het begrip 'gamma' misschien duidelijker wordt) zijn hier te vinden.

Skydiven met een 4x5 camera op je hoofd

Een fotograaf die z'n passie voor parachutespringen (why, 't vliegtuig doet 't toch nog!) en fotografie combineert. Dat doen op zich wel meer mensen, maar niet veel mensen maken grootformaat landschapsfoto's terwijl ze omlaag storten. Voorbeelden op de site van de fotograaf, Aaron Gustafson zelf. In het gelinkte artikel ook foto's van de (zelfontworpen) camera.

Sakurajima Volcano with Lightning

Vulkaanuitbarsting, mét bliksem, bij APOD.

The [...] image is particularly notable, however, for the lightning bolts caught near the volcano's summit. Why lightning occurs even in common thunderstorms remains a topic of research, and the cause of volcanic lightning is even less clear.

Caleb Charland

Foto's van spijkers bij magneten, brandende kaarsen op een weegschaal en meer. Doet vooral denken aan allerlei natuurkundeproefjes, maar dan een stuk mooier. NB: Onvriendelijke flash-site, maar de moeite waard.

2010 Winter Olympics

Aparte foto's van de Olympische spelen, ook voor de niet sportliefhebber.

Vans and the places where they were.

Met artistiek verantwoordde uitleg:

Vans and the places where they were documents surviving custom and conversion vans across the West and examines the dialogue which exists between a van’s design aesthetic and that of its surrounding environment.