De grenzen van fotobewerking

in fotografie

Eén van de winnaars (Stepan Rudik, derde prijs, categorie sportverhalen) van de World Press Photo is gediskwalificeerd omdat hij zijn foto's teveel had bewerkt, iets wat niet toegestaan is in deze wedstrijd. De 'normale bewerkingen' zijn toegestaan, maar niet meer. De foto's waar het om gaat, met het origineel links:

Gediskwalificeerd

Lijkt me duidelijk, de bewerking is compleet anders dan het origineel. Terecht gediskwalificeerd lijkt me. De foto is flink gecropt, zwart/wit, heeft een zwaar vignet gekregen. Het enige probleem: Deze bewerkingen hebben niets met de afkeuring te maken. Als je goed kijkt in de originele foto zie je tussen de wijsvinger en de duim nog net de voet van iemand op de achtergrond. Deze is in de bewerking weggewerkt, en daarom is de foto niet toegestaan in deze wedstrijd. Ik ben helemaal voor grenzen bij (journalistieke) fotografie, maar de andere wijzigingen hier, die blijkbaar wel geaccepteerd zijn, veranderen het beeld veel meer dan het ene (onbelangrijke) detail waar deze foto daadwerkelijk om is afgekeurd.