Mijn meestgebruikte iPhone-fotografieapps

in fotografie

Nu ik een fijn statief voor m'n iPhone heb, wil ik m'n foto's ook rechtstreeks op m'n iPhone kunnen bewerken en delen. Met een paar duizend apps in de fotografie-categorie van de app store is een selectie handig. Meestal gebruik ik een combinatie van programma's om te bereiken wat ik wil. Hier volgen de fotografie-apps die ik het meest gebruik:

Photoshop Express

icoon van photoshop expressNatuurlijk niet vergelijkbaar met de 'echte' Photoshop. Toch heeft deze versie een aantal prima mogelijkheden je foto's wat aan te passen. Belichting, contrast en kleurverzadiging zijn snel aangepast. Ook gebruik ik het vaak om een foto te croppen of recht te zetten. Gelukkig kun je de bewerkte versie in originele resolutie opslaan. Metadata wordt helaas verwijderd bij opslaan. Download (iTunes)

Best Camera

Icoon voor Best CameraHet promotie/fotonetwerk/bewerkingsprogramma van Chase Jarvis. Prima 1-druk-op-de-knop effecten, mogelijkheid tot delen (maar die gebruik ik niet) en een goeie vignetteer-optie, die photoshop dan weer mist. Download (iTunes)

TiltShift

Icoon voor TiltShiftGebruik met mate, kan delen van de foto blurren, wordt gepromoot met het 'miniatuur-effect' van tilt-shiftobjectieven, maar sowieso nuttig als je delen van je foto wilt vervagen. Zoals gezegd, niet teveel aan de sliders trekken. Download (iTunes)

Pano

Icoon voor PanoVerbazingwekkend goede panorama's maken met je iPhone. Slaat op in hoge resolutie, is vrij snel, en geeft een handige overlay van 1/3e van je vorige foto zodat je gemakkelijk de volgende kunt uitlijnen. Download (iTunes)

Flickr

Icoon voor FlickrDe officiële flickr-app. Ik gebruik 'm alleen om de foto's te uploaden, en vervolgens te linken naar Twitter. Sinds de laatste update wordt metadata netjes bewaard. Om foto's te browsen is de mobiele Flickr-site eigenlijk sneller en beter, al kun je met deze app wél beeldvullend foto's bekijken. Download (iTunes)

Camera+

Icoon voor Camera+Deze app plaats ik met een voorbehoud: Tot voor kort was deze niet verkrijgbaar, wegens het moedwillig breken van appstore-regels. Vier maanden lang hoorden (betalende) klanten niets, waren er geen updates of bugfixes, en hield de maker totale communicatiestilte. Hoe dit in de toekomst zal zijn is maar de vraag. Hét argument voor mij om 'm te plaatsen: Met dit programma kun je de belichting en het focuspunt onafhankelijk van elkaar instellen. Waar je normaal door op het scherm te tappen focust én de belichting instelt, kun je hier twee punten selecteren. Hiermee krijg je meer controle over de foto. Daarnaast bevat de app een flinke serie foto-effecten en is het mogelijk foto's rechtstreeks naar allerlei sites te uploaden. Download (iTunes)

Eén app die ik nog niet aanraad voor fotobewerking, maar die wel erg populair is: Instagram (iTunes). Helaas worden foto's alleen als 600x600 jpgs opgeslagen, wat mij toch nog iets te klein is. Bij een update wordt dit hopelijk beter.

En tot slot: In deze flickr-set vind je (een deel van) de foto's die ik met m'n iPhone gemaakt heb.