Apps voor studenten

Even geleden deelde Steven den Boer op twitter een link naar een artikel over apps voor studenten. Het artikel was naar mijn mening niet erg studentgericht en was matig geschreven. Het gaf vergelijkingen tussen sets van twee soortgelijke apps, maar liet in het midden waarom deze waren gekozen, wat de overeenkomst was en of dit nu de beste waren of niet. Dit deelde ik met Steven, waarop hij me vroeg (uitdaagde?) het beter te doen. Bij deze. Nu is dit artikel iets minder overmoedig getiteld 'Apps voor studenten', ik kan niet de béste apps beschrijven, want ik heb lang niet alles geprobeerd.

Voor ik begin, de keuzes die ik heb gemaakt zijn op basis van de volgende zwaktes:

  1. Alleen iOS (iPhone/iPad)-apps: Ik gebruik niks anders en weet onvoldoende over Android daar iets zinnigs over te zeggen.
  2. Alleen apps die ik daadwerkelijk gebruik. Eventueel met verwijzing naar alternatieven, maar ik kan alleen iets nuttigs zeggen over wat ik gebruik.

Schrijven

Als student moet je regelmatig stukken schrijven. Bij sommige opleidingen wat meer, bij andere minder. Dat moet dus een beetje fijn gaan, en bij voorkeur zonder afleiding. De laatste dertig- √° veertigduizend woorden van m'n studie heb ik geschreven op mijn iPad. Dat gaat prima, ook met schermtoetsenbord, maar om je armen te sparen is een extern (bluetooth-)toetsenbord aan te raden. Wat gebruik ik dan?

iA Writer

IA Writer App icon De meest kale app ooit, zonder instellingen, keuzevrijheid of opties. Wat precies het grote voordeel is: Je krijg een wit vlak, met een prettig monospaced font, en je moet typen. Niet pielen met marges, eindeloos (slechte) lettertypes uitkiezen of met de ideale regelhoogte spelen. Gewoon zitten en schrijven. Synchroniseert met iPhone, iPad en natuurlijk de mac-versie. Ondersteunt (voor de nerds) markdown.

Pages

Pages App icon Ben je klaar met je tekst, dan zal er iets aan de opmaak gedaan moeten. Pages is voor 90% een alternatief voor Word, en exporteert daar ook naar (en naar PDF, want je levert natuurlijk nooit een word-document in). Hier mag je naar hartelust met je marges, literatuurlijst, kopjes en voetnoten spelen.

Simplenote

Simplenote App icon Vervanging voor het normale notitieblok. Synchroniseert ook over al je apparaten, voor de korte notities tussendoor (als de inspiratie toeslaat als je in het Cultuurcafé staat te wachten op cappuccino in een bekertje).

Write on Track

Write on Track App icon Oké, deze is niet objectief. Maar mijn eigen app kan niet ontbreken. Dankbaar gebruik van gemaakt tijdens het schrijven van mijn scriptie: Stel je schrijfdoel in, en zie elke dag hoeveel je die dag moet schrijven. Hou het gedurende je werk bij (met handige kopieer-om-woorden-te-tellen-functie) en je krijgt automatisch bijgestelde doelen.

Lezen

Naast schrijven is de belangrijkste activiteit van de student: lezen. Dat gaat natuurlijk vooral fijn op zo'n iPad, maar in de bus kun je best de literatuur voor je ochtendcollege doornemen op je iPhone. Gelukkig zijn de meeste apps universeel.

Papers

Papers App icon Ook van deze app zijn versies voor elk apparaat met een apple-logootje. Nederlands product, perfect voor het geordend bijhouden van al je literatuur. Integreert naar wens met Endnote, zodat je meteen je literatuurverwijzingen in je stukken kunt krijgen. Met de ingebouwde zoekfunctie vind je snel de artikelen die je wilt lezen bij de grotere aanbieders. Met notitie- en markeerfuncties zijn een marker en stapels prints overbodig geworden. Niet goedkoop maar ontzettend handig.

iBooks

iBooks App icon Voor boeken of PDFs (als je niks anders wilt gebruiken). Handig met ePub-boeken, notities en markeringen zijn gemakkelijk in een overzicht te vinden.

Overige

Alles wat geen lezen of schrijven is. Vandaar de term 'overige'.

Keynote

Keynote App icon Soms moet je presenteren (vervelend he) in je college. Om niet aan het vervelende en lelijke powerpoint vast te zitten gebruik je natuurlijk Keynote. Wederom beschikbaar op alle apparaten. Goed te gebruiken op iPad, ideaal met iPhone als afstandsbediening voor je iPad of mac of als je geen zin hebt een laptop mee te slepen rechtstreeks aan een beamer. iCloud zorgt dat alles synchroniseert.

SoundNote

Soundnote App icon Een notitie-app waarin je ook kunt tekenen. Uniek aan deze: Tijdens het schrijven en typen worden audio-opnames gemaakt. Na afloop tik je op de tekst en hoor je de audio rond dat moment. Zo mis je niks meer in college, zonder je arm lam te hoeven schrijven.

Dropbox

Dropbox App icon Iedereen gebruikt Dropbox, en voor alles wat je nodig hebt onderweg is de iPhone/iPad- (of Android-)app natuurlijk onmisbaar. Sla te delen grote bestanden hierin op en mail een linkje naar je groepsgenoten, of deel een hele map voor gemakkelijk samenwerken.

iTunes U

iTunes U App icon De app waarin je honderden goede cursussen kunt vinden, met video, opdrachten en hand-outs. Voor als dat ene vak toch wat tegenvalt, volg het gewoon bij een goede Amerikaanse universiteit. Wie weet worden we in Nederland nog eens hip en gaan de Nederlandse universiteiten ook hun cursussen aanbieden via dit systeem. Erger dan blackboard kan niet.