DoKa (2)

in fotografie

Met m'n nog lang niet volgeschoten rolletje ging ik de eerste cursusavond op weg naar de doka. Daar stonden al enkele studenten te wachten. Met z'n vijven (4 cursisten en de 'leraar') daalden we af naar de fietsenkelder van één van de flats op Hoogeveldt. Door de fietsenkelder, een donker gangetje, de deur door, en daar waren dan, weggestopt, zoals het hoort, 2 dokas.

Voor we konden beginnen kregen we nog wat uitleg. Helaas kon ik daar niet mijn volledige aandacht bij houden, gezien het feit dat van mijn rolletje van 36 pas op 12 stond. Tijdens de uitleg heb ik me dan ook voornamelijk toegelegd op het fotograferen van mijn medecursisten. Gelukkig is het ontwikkelen van zwart-wit film eigenlijk helemaal niet moeilijk. De truc bestaat voornamelijk uit het lospeuteren van je rol uit de houder, en 'm daarna op een andere houder rollen. Op zich niet lastig, behalve dan dat het in het donker moet.

Heb je eenmaal je rolletje overgebracht, dan doe je deze in een lichtdichte container, waarna het licht weer aan mag! Hierna is het een kwestie van wat scheikunde en het betere maatbekerwerk. 3 verschillende chemicaliën verdunnen, ze in de container gieten en al schuddend zorgen dat ze er precies lang genoeg (maar niet te!) inzitten. Klaar? Even laten rusten en na een minuut of wat heb je een lange sliert negatieven, net als bij de Hema (knippen moet je natuurlijk ook zelf even doen).

Een week later konden we met onze droge negatieven aan de slag. Het echte werk: afdrukken maken! Dit deel van het proces lijkt de meeste ruimte voor eigen inbreng te hebben.