Weg uit Oslo

in noorwegen vakantie
Uitzicht op Oslo vanuit de campingUitzicht vanaf de camping

Excuses voor de update-loze Oslo-periode. Onze camping hadn nog niet van internet gehoord, in tegenstelling tot alle gehuchten waar we gestaan hebben (ok, hier in Evje moet ik betalen, maar 10 NOK per dag is nog wel te overzien). De camping was vol, erg vol. Tenten (3 meter uit elkaar, very important) mochten geen stroom hebben (waarop wij het idee kregen dat er ooit 's een allesverwoestende brand, ontstaan uit een kapotte waterkoker in een minitent, ovegesprongen moet zijn en 400 tenten verwoest hebben). Het was een prima slaapplek en Oslo was goed te bereiken per bus, maar als camping was het geen aanrader.

Oslo zelf was erg de moeite waard. Het prachtige weer zal daar zeker aan hebben bijgedragen. Dag 2 hebben we dan ook op één van de eilandjes doorgebracht aan het strand. 's Avonds na aankomst (Ilse's verjaardag) zijn we gaan zoeken naar een restaurant wat nog enigszins binnen budget viel.. Het werd de McDonalds. De herkansing kwam de dag daarna, toen we eerst naar de springschans van Oslo gingen (mooi uitzicht, maar vele Duitse bustoeristen in het hete hokje bovenin, de schans in Lillehammer was leuker, daar sta je nog buiten!) welke al in afbraak was ter voorbereiding van het WK 2011, waarvoor een geheel nieuwe schans wordt gebouwd.

Daarna zijn we bij een Mexicaans restaurantje gaan eten, waar we nog harder van gingen zweten, maar waar het eten erg lekker was. De dag hebben we besloten in het Frognerparken, waar we lekker in het avondzonnetje hebben liggen lezen. Donderdag werd dus doorgebracht op het eilandje, waar Maureen niet durfde te zwemmen omdat de meeste stenen op het strand krabbetjes bleken te zijn, welke met name Menno's tenen interessant vonden. Met een spannend moment toen een traumaheli met een noodvaart op het eiland landde, vanaf het water bijgestaan door een politieboot en een baywatch-achtige helikopter welke boven het water cirkelde. Het bleek te gaan om een (aangespoelde) bijna verdronken vrouw, begrepen we later toen de politie langskwam om te vragen of we wisten waar de mensen van de handdoeken naast ons waren. Ze waren bezig met een nacontrole, omdat de vrouw onbekend was en er mogelijk meer mensen waren. 

Na een paar uur werd het Maureen en mij te heet onder de voeten, dus zijn we vast met het veer naar Oslo gegaan (eindelijk, OV-dagkaart was ook daar gewoon geldig) om nog een boek voor mij te kopen (na 4 eigen boeken, 1 van Maureen + een kort verhaal en 1 van Menno's boeken was alles uit..) en ff rond te wandelen. 's Avonds op de camping gegeten waarna ik (Joost) iedereen inmaakte met het Monopolie-kaartspel.

Vandaag zijn we dus vertrokken naar Evje, een uur boven Kristiansand.Het plan was om morgen naar de Dierentuin/amusementspark in Kristiansand te gaan, maar we schrokken nogal van de prijs van NOK 310 (39 euro en een beetje) dus dat is nog niet helemaal zeker. Zondagochtend vertrekken we om 8u met de boot terug naar Denemarken, waar we tegen 12.15u aankomen om in 1 ruk door te rijden naar Nederland. Helaas is dan de vakantie weer voorbij (hoewel er nog genoeg foto's zullen volgen vermoed ik!)