Nooit meer onscherpe foto's

in fotografie

De tijd dat foto's weggegooid moesten worden omdat de scherpte verkeerd lag lijkt bijna voorbij. Hoewel verschillende fabrikanten de laatste jaren experimenten hebben getoond, claimt het (nieuwe) bedrijf Lytro nog deze zomer op de markt te komen met een camera waarvan foto's naderhand te focussen zijn.

Door een constructie waarbij niet alleen het licht zelf, maar ook de richting waarin elke lichtstraal de camera binnenkomt wordt opgeslagen, wordt het effectief mogelijk een foto naderhand scherp te stellen. Het klinkt onwaarschijnlijk, dus daarom een voorbeeldje:

Door op bovenstaande foto te klikken (Flash helaas vereist) kun je de focus aanpassen van de voorste naar de achterste bloem. Het bedrijf wil deze zomer een consumentencompact met deze techniek op de markt brengen. Op hun site meer voorbeeldfoto's. Wil je graag weten hoe het precies werkt, hier een link naar het proefschrift van de CEO (dat het een filosofie-proefschrift is aan de Computer Science-faculteit, in plaats van laten we zeggen natuurkunde, mag de pret niet drukken).