DoKa (1)

in fotografie

Het is alweer even geleden, maar half november heb ik een doka-cursus gevolgd. Nu heb ik nooit analoog gefotografeerd, op een paar filmrolletjes op vakantie na. Toch leek het me leuk om 's 'ouderwets' aan het werk te gaan, en helemaal zelf verantwoordelijk te zijn voor een uiteindelijke afdruk.

Nu had ik mij een maandje eerder aangemeld bij de fotografie-vereniging van de universiteit de cycloop, welke op dat moment een fotowedstrijd organiseerde. Nu hou ik eigenlijk helemaal niet zo van wedstrijden, zeker subjectieve wedstrijden als dit, maar goed, op de valreep toch nog maar een foto) ingestuurd.

Negatieven en afdrukken
Een paar weken later liep ik nietsvermoedend door het collegezalencomplex op de campus, waar regelmatig wisselende exposities te zien zijn (en saaie colleges kunnen worden gevolgd). Er hing een serie foto's, welke ik vluchtig bekeek. Helemaal aan het einde van de rij zag ik iets bekends. Daar hing mijn foto, met onderin een naamplaatje en een korte tekst: 'Fotowedstrijd, thema "Hier ben ik", 1e plaats'.

Natuurlijk herinnerde ik me dat er ook een prijs aan verbonden was, dus thuisgekomen keek ik toch maar 's online, en wat bleek: Ik mocht meedoen aan de dokacursus, welke 3 dagen later begon. Wat heen-en-weer gemail later had ik een vers rolletje ilford hp5+ (zwart/wit) in m'n vader z'n oude pentax-camera gefrummeld, en was ik klaar om te beginnen.