Inmiddels zijn we op Skye gearriveerd. De afgelopen dagen hadden we helemaal geen internet/bereik, in Glencoe (van de massacre) was het mooi wandelen. Helaas accepteerden de creditcardmaatschappijen geen van onze creditcards. Daardoor moesten we nog 's anderhalf uur rijden (en ik een McDonald's hamburger achter het stuur eten). Verder was het prima in het hostel. Vanochtend was er veel regen, gelukkig is het inmiddels weer prima. We zitten nu in een lokaal hotel gegeten, en daarna gaan we maar eens inchecken in Skyewalker hostel. Benieuwd of Luke thuis is. [fwflickr user='Joost van der Borg' tags='schotlandd6']
De middag van de eerste dag hebben we (een stukje van) Arthur's seat beklommen. Tijdens de wandeling kwamen korte buien langs, dus het echte Schotse weer hebben we al gehad. Vandaag is een mooie zonnige dag. Vanochtend hebben we (na rustig opstaan, Maureen en Vera hadden 2 uur nodig om door mij ingemaakt te worden met poolen vannacht) doorgbracht in het house of illusions. Na een Tour van Edinburgh via een grote camera obscura kwamen we eindeloze spiegelpaleizen, mooie hologrammen en veel Escher tegen. Na een uurtje hangen in het park (wat vroeger een meer was, waarin vele 'heksen' verdronken zijn) zijn we nog even cultuur gaan snuiven in de National Galleries. Daar vonden we een landschap met een bekend tafereel: het valkhof in Nijmegen. Morgen vertrekken we richting onze 2 accommodatie, benieuwd hoe het daar is. [gmap marker_lat='55 56.874' marker_lon='3 11.558' zoom=8] [fwflickr user='Joost van der Borg' tags='schotlandd2']
Gisteravond laat, om een uur of 11, kwamen we aan op het vliegveld. Met dank aan bus en gps waren we rond kwart voor 12 bij ons (enorme) hostel. Prima kamer en ontbijt voor 2 pond. Vanochtend hebben we onder leiding van een Canadese gids met een kater een rondleiding door de stad. Het plan is nu wat te gaan eten en vervolgens Arthur's Seat te beklimmen, een heuvel net buiten de stad. Foto's verschijnen vanzelf onder deze post, als ze er zijn! [gmap marker_lat='55 56.874' marker_lon='3 11.558' zoom=8] [fwflickr user='Joost van der Borg' tags='schotlandd1']
Vanaf volgende week maandag zit ik (samen met Maureen, Tom, Vera en Tineke anderhalve week in Schotland, waar ik ga proberen links te rijden en mooie foto's te maken. Zoals bijna traditie is doe ik een poging tijdens het verblijf dit weblog bij te houden, dat scheelt weer vakantieverhalen als we terug zijn ;). Dit jaar (weer) met Google Maps van de verblijfplaatsen en foto's. Mogelijk zelf met gelopen wandelroutes, als Tom z'n GPS-logger een beetje gemakkelijk kml-files produceert. Anyway, we beginnen in Edinburgh, zoals hierboven te zien!
le tour de humphreys
Een kijkje achter de schermen bij een fotograaf in de Tour de France.
da Tripod
Korte video van natuurfotograaf Moose Peterson over zijn statief. Een beetje te merkgericht, maar er zitten goede tips in.
Nails life (38 foto's)
Prachtige serie foto's van een bijzonder alledaagse onderwerp. (via theonlinephotographer.com)
Where does digital noise come from?
Goede korte uitleg van de oorzaak van beeldruis. Niet technisch en met heldere voorbeelden.
The Photographer: The Making of a Graphic Novel
Een fotograaf en een striptekenaar werkten samen om een graphic novel te maken over het werk van de fotograaf in Afghanistan in de jaren '80.
78 Photography Rules for Complete Idiots
Essentiële tips hoe je geen waardeloze foto's maakt. Elke tip heeft een 'fout' en een 'goed' voorbeeld. Met briljante tips als "It is better to photograph clouds, when there are clouds" is dit een waardevolle bron. (De reacties zou ik overslaan)
Mier in superhoge resolutie
Een foto (eigenlijk een serie foto's aan elkaar geplakt, panorama-style) van een mier.
Super-slowmotion
Een reeks filmbeelden geschoten op 1000 frames per seconden (het laatste shot zelfs op 2500 fps). Bijzondere manier om de wereld te zien.
light-test.com
Een site vol foto's van lichttests van foto-assistenten. Nutteloos maar toch leuk.
Underwater Sculpture
Beelden onder water, veranderend door de groei van algen en koraal. Via @TEDchris
color correction for images in Firefox 3.5
Firefox had al enige tijd ondersteuning voor kleurprofielen, maar deze stond standaard uit en was niet gemakkelijk aan te zetten. Vanaf versie 3.5 staat deze instelling standaard aan. Dit levert betere kleurweergave van afbeeldingen op voor gebruikers van deze browser. Safari had al geruime tijd uitgebreide support voor kleurprofielen van afbeeldingen. (Via https://gvenkdaily.nl)
Olympus E-P1 'Digital Pen' Officially Announced
Olympus heeft de eerste camera in de 'micro four-thirds' lijn gelanceerd: Een compactcamera met een (bijna) dslr-grootte sensor én verwisselbare objectieven. De eerste berichten zijn positief.
Iran's Disputed Election
Foto's van de demonstraties die uitbraken na de verkiezingen in Iran.
Betere cloning en scaling van afbeeldingen
Na de redelijk revolutionaire 'content aware rescaling' zoals toegepast in Photoshop CS 4 heeft de wetenschap niet stil gestaan. In deze video worden een nieuwe methode van resizen, het verplaatsen van delen van afbeeldingen en het invullen (of weghalen) van onderdelen van foto's gedemonstreerd.
Home - door Yann Arthus-Bertrand
Bekend van prachtige luchtfoto's van de meest uiteenlopende plekken op de aarde, een film gemaakt door Yann Arthus-Bertrand. Een eerbetoon aan de wereld en een noodkreet. Bekijk vooral in HD kwaliteit!
Yann Arthus-Bertrand, bekend om zijn luchtfoto's van de meest uiteenlopende landschappen, heeft een film gemaakt over de aarde, en hoe we hiermee om moeten gaan. In de onderstaande video (via TED) verteld hij hierover:
De film is in zijn geheel te zien via Youtube.
ProFotonet introduceert ProFotoAlbum op fotopapier
Wat moet ik nog meer zeggen? Maar 's een excuus verzinnen voor een testalbum!
Living Movie Poster - Start to Finish (video)
Een 'achter de schermen' video van een filmposter - die beweegt. (Hoezo video en fotografie komen samen?)
Dean Collins on Lighting Hotel Rooms
Serie van 3 youtube video's waarin het uitlichten van hotelkamers alsof het een prachtige zomerdag is (terwijl het eigenlijk rotweer is) tot in detail wordt besproken.
Strobist: Drop and Give Me Twenty
Aan te raden voor iedereen die een paar oude flitsers heeft liggen maar niet weet wat te doen: Volg vanaf juni deze serie en doe mee met de opdrachten!
Why There Will Never Be a Simple DSLR
'If you started with one of today's radically over-featured electronic wonders and deleted 90% of all the fripperies that weren't absolutely necessary, here's what the camera companies would hear, over and over again, from everybody: "I absolutely love the idea of your new Nonetax ABC, and I had been planning to buy one—until I found out that it doesn't have [feature x]. Why oh why couldn't you have built the Nonetax exactly like it is, but with [x]?"'
Sic Transit
De laatste dagen is overal een foto te zien van het silhouet van de space shuttle "Altantis" tegen de zon. De foto werd voor mij nog waardevoller toen ik ontdekte dat de mogelijkheid deze te maken slechts 0.3(!) seconden duurde. Ook was het alleen mogelijk deze foto te maken vanaf 1 specifieke plek van een paar vierkante kilometer. Zie ook de site van de maker: https://legault.club.fr/atlantis_hst_transit.html
Noise Is Your Friend
Een vrij technisch artikel dat uitlegt waarom een lichte mate van ruis je foto kan verbeteren.
Afgelopen donderdag gaf ik vanuit de Cycloop een presentatie natuurfotografie voor leden van de biologenvereniging van de RU. De presentatie was bedoeld voor beginners. Na afloop volgde een praktijkworkshop in de omgeving van de Duivelsberg.
De sheets van de presentatie zijn hieronder ingevoegd. Zonder het verhaal is het niet bijzonder nuttig. Onder de sheets heb ik de belangrijkste punten nog 's op een rij gezet.
Belichting
Omdat deze presentatie gericht was op beginnende fotografen, meest gewapend met compactjes, ben ik begonnen met wat basisinformatie. Ik begon met een toelichting op de begrippen ISO, sluitertijd en diafragma. Hierbij ging het vooral om de invloed van verandering in 1 van de 3 waardes op de andere 2. (Bij het veranderen van diafragma moet sluitertijd in tegengestelde richting evenveel veranderen)
Hierna gaf ik aan wat voor effecten veranderingen kunnen geven, in het kort:
- Klein diafragma: Grote scherptediepte, veel van de foto zal scherp zijn. Fijn bij landschapsfoto's. Noodzakelijk bij veel macro's, vanwege de geringe scherptediepte bij extreme close-ups. (Groot f/getal)
- Groot diafragma: Kleine scherptediepte, een onscherpe achtergrond. Met name gewenst bij portretten (ook van dieren) (Klein f/getal).
- Sluitertijd: Gebruiken om beweging te bevriezen, of juist beweging te benadrukken (bijvoorbeeld bij de waterval, of de paardebloem).
- ISO: Gebruiken als 1 van de andere waardes tegen de limiet aanloopt. Bij té lange sluitertijden kan de ISO omhoog.
Vervolgens ging ik wat dieper in op belichting, de werking van het histogram en wanneer belichtingscompensatie te gebruiken (licht onderwerp, compensatie omhoog..).
Scene-modes
Omdat veel van de deelnemers compact-camera's zonder handmatige instellingen hadden, heb ik wat tijd besteed aan het toelichten van verschillende 'scene-modes' (de portret-, landschaps- en sportstanden):- Portret: Zorgt voor kleine scherptediepte door het diafragma zo ver mogelijk open te gooien. Ook nuttig in andere gevallen waar je je onderwerp wilt laten afsteken tegen een wazige achtergrond.
- Landschap: Precies omgekeerd. Een grote scherptediepte wordt bereikt met een klein diafragma. Nuttig voor landschappen, maar ook als je graag wat meer scherptediepte hebt bij een opname van enkele planten net achter elkaar.
- Sport: Zorgt voor een korte sluitertijd. Bij bewegende insecten en dieren prettig om te gebruiken, bij veel wind ook voor planten te gebruiken. (Nadeel: Groot diafragma met weinig scherptediepte)
- Macro: Zorgt voor een kleinere minimale scherpstelafstand. Nuttig voor macro's, verrassend genoeg!
Ik besloot de presentatie met wat voorbeelden waarbij ik aangaf welke scene-modes het best gebruikt konden worden.