Photoshop 6 krijgt weer mooie uitbreidingen aan de content-aware fill-opties, onder andere het verplaatsen van objecten en het invullen met iets uit een ander deel van de afbeelding. Bekijk de video.
Het is natuurlijk de zoveelste, maar deze timelapse is wel erg mooi gemaakt. Met obligaat bombastische soundtrack:
Ik was al nooit zover gekomen dit zelf nu 's serieus te proberen, maar bij deze geef ik bij voorbaat op. Wat mij betreft hoeft niemand 't nog te proberen, het genre 'waterdruppel'-fotografie heeft z'n hoogtepunt bereikt. Heinz Maier heet de fotograaf, dit zijn z'n foto's.
(via strobist.com)Een nieuwe techniek maakt het wel heel gemakkelijk je foto's te vullen met 3D-objecten. Door in je foto ruwweg aan te geven waar lichtbronnen e.d. staan, kunnen met deze techniek heel realistisch nieuwe objecten worden toegevoegd, stilstaand of geanimeerd:
(via Petapixel)
De foto's van deze kunstenaar zijn schilderachtig. (via @zarias)
Foto's van hardlopers in Parijs, net nadat ze een sprintje hebben getrokken. Daarnaast dezelfde mensen 1 week later, in de fotostudio. Mooi hoe sommigen een totaal andere uitstraling hebben, terwijl anderen vrijwel gelijk blijven. De foto hiernaast hangt daar een beetje tussenin, de uitdrukking is anders, maar niet teveel.
Dezelfde fotograaf (pas op, vreselijke flash met muziek) maakte een serie van zijn oma als superheld.
De tijd dat foto's weggegooid moesten worden omdat de scherpte verkeerd lag lijkt bijna voorbij. Hoewel verschillende fabrikanten de laatste jaren experimenten hebben getoond, claimt het (nieuwe) bedrijf Lytro nog deze zomer op de markt te komen met een camera waarvan foto's naderhand te focussen zijn.
Door een constructie waarbij niet alleen het licht zelf, maar ook de richting waarin elke lichtstraal de camera binnenkomt wordt opgeslagen, wordt het effectief mogelijk een foto naderhand scherp te stellen. Het klinkt onwaarschijnlijk, dus daarom een voorbeeldje:
Door op bovenstaande foto te klikken (Flash helaas vereist) kun je de focus aanpassen van de voorste naar de achterste bloem. Het bedrijf wil deze zomer een consumentencompact met deze techniek op de markt brengen. Op hun site meer voorbeeldfoto's. Wil je graag weten hoe het precies werkt, hier een link naar het proefschrift van de CEO (dat het een filosofie-proefschrift is aan de Computer Science-faculteit, in plaats van laten we zeggen natuurkunde, mag de pret niet drukken).
Verreweg het mooiste filmpje van het noorderlicht dat ik tot ooit heb gezien:
Het meest originele en mooie idee dat ik de laatste tijd heb gezien, dit 'Ice Book'. Door een pop-up boek te combineren met geprojecteerde beelden komt het tot leven. De video is een soort 'achter de schermen' bij de theatervoorstelling, als film zou het ook goed werken. (via Chase Jarvis)
Nu ik een fijn statief voor m'n iPhone heb, wil ik m'n foto's ook rechtstreeks op m'n iPhone kunnen bewerken en delen. Met een paar duizend apps in de fotografie-categorie van de app store is een selectie handig. Meestal gebruik ik een combinatie van programma's om te bereiken wat ik wil. Hier volgen de fotografie-apps die ik het meest gebruik:
Photoshop Express
Natuurlijk niet vergelijkbaar met de 'echte' Photoshop. Toch heeft deze versie een aantal prima mogelijkheden je foto's wat aan te passen. Belichting, contrast en kleurverzadiging zijn snel aangepast. Ook gebruik ik het vaak om een foto te croppen of recht te zetten. Gelukkig kun je de bewerkte versie in originele resolutie opslaan. Metadata wordt helaas verwijderd bij opslaan. Download (iTunes)
Best Camera
Het promotie/fotonetwerk/bewerkingsprogramma van Chase Jarvis. Prima 1-druk-op-de-knop effecten, mogelijkheid tot delen (maar die gebruik ik niet) en een goeie vignetteer-optie, die photoshop dan weer mist. Download (iTunes)
TiltShift
Gebruik met mate, kan delen van de foto blurren, wordt gepromoot met het 'miniatuur-effect' van tilt-shiftobjectieven, maar sowieso nuttig als je delen van je foto wilt vervagen. Zoals gezegd, niet teveel aan de sliders trekken. Download (iTunes)
Pano
Verbazingwekkend goede panorama's maken met je iPhone. Slaat op in hoge resolutie, is vrij snel, en geeft een handige overlay van 1/3e van je vorige foto zodat je gemakkelijk de volgende kunt uitlijnen. Download (iTunes)
Flickr
De officiële flickr-app. Ik gebruik 'm alleen om de foto's te uploaden, en vervolgens te linken naar Twitter. Sinds de laatste update wordt metadata netjes bewaard. Om foto's te browsen is de mobiele Flickr-site eigenlijk sneller en beter, al kun je met deze app wél beeldvullend foto's bekijken. Download (iTunes)
Camera+
Deze app plaats ik met een voorbehoud: Tot voor kort was deze niet verkrijgbaar, wegens het moedwillig breken van appstore-regels. Vier maanden lang hoorden (betalende) klanten niets, waren er geen updates of bugfixes, en hield de maker totale communicatiestilte. Hoe dit in de toekomst zal zijn is maar de vraag. HĂ©t argument voor mij om 'm te plaatsen: Met dit programma kun je de belichting en het focuspunt onafhankelijk van elkaar instellen. Waar je normaal door op het scherm te tappen focust Ă©n de belichting instelt, kun je hier twee punten selecteren. Hiermee krijg je meer controle over de foto. Daarnaast bevat de app een flinke serie foto-effecten en is het mogelijk foto's rechtstreeks naar allerlei sites te uploaden. Download (iTunes)
EĂ©n app die ik nog niet aanraad voor fotobewerking, maar die wel erg populair is: Instagram (iTunes). Helaas worden foto's alleen als 600x600 jpgs opgeslagen, wat mij toch nog iets te klein is. Bij een update wordt dit hopelijk beter.
En tot slot: In deze flickr-set vind je (een deel van) de foto's die ik met m'n iPhone gemaakt heb.
Sinds een jaar of 5 geleden mijn compactcamera overleed gebruik ik als ik geen 'echte' camera bij me heb m'n telefoon als camera. Eerst m'n N95, waar best een prima camera in zat, met autofocus zelfs. Daarna met m'n iPhone 3G, wat vergeleken met de N95 een flinke stap terug was, maar sneller was, Ă©n redelijke bewerkingssoftware had. Sinds deze zomer maak ik veel meer foto's, nadat ik overstapte op de iPhone 4.
Een nadeel aan een telefoon is het gebrek aan een mogelijkheid een statief te gebruiken. Met een klein zakstatiefje of gorillapod wordt een telefoon een stuk veelzijdiger als camera. Tot voor kort was er geen goede oplossing voor deze iPhone.
Sinds kort is 'the Glif' verkrijgbaar, een statief-adapter met een apart uiterlijk. Het is een speciaal voor de iPhone 4 gemaakt opzetstuk, dat je bevestigd door de zijkant van je iPhone erin te schuiven. Het rubberachtige materiaal grijpt de iPhone stevig vast, en met de schroefdraad onderin kun je het geheel bevestigen aan een statief. Hiermee wordt het mogelijk met langere sluitertijden te fotograferen, stabiele video-opnames te maken en timelapse-opnames te maken.
The Glif (de naam komt van de aparte, typografisch aandoende vorm) kwam overigens op bijzondere wijze tot stand: De twee bedenkers maakten eerst prototypes met 3D-printers (via het oorspronkelijk Nederlandse Shapeways), begonnen vervolgens een extreem succesvolle 'crowdfunding'-campagne via kickstarter.com (waar ik ook op heb ingeschreven) en konden zo een productieversie maken, zonder daarvoor zelf enige ervaring met dit soort productontwikkeling en productie te hebben. Overigens kun je de glif ook anders bevestigen, zo kun je het gebruiken als een standaard voor je iPhone. Tot slot: Ook over de verpakking is nagedacht: Een simpel stuk karton, met een uitsnede waarin het product past, en met een simpele lijntekening is direct duidelijk hoe het werkt. Milieubewust, mooi en praktisch.
In oktober 2009 werd door ene John Maloof een bericht geplaatst in een flickr-group over straatfotografie. Hij had op een veiling zo'n 40.000 negatieven gekocht, deels nog onontwikkeld. Niet wetende wat hij ermee aanmoest plaatste hij een aantal van de foto's online, en vroeg wat anderen ervan vonden. Ondertussen vond hij via via nog meer negatieven van deze onbekende fotografe, en begon meer foto's online te plaatsen. Langzamerhand bleek het te gaan om een onontdekt talent.
De fotografe, Vivian Maier, deed in de jaren '50 tot '70 zo'n beetje elk vrij moment aan straatfotografie in haar woonplaats Chicago. Door de toevallige ontdekking van haar negatieven, en wat hulp van 'het internet' begint dit werk nu bekend te worden, en zou ze -postuum, ze overleed 1 dag voor Maloof besloot uit te gaan zoeken van wie deze foto's nu eigenlijk waren- een grote naam kunnen worden. Een goed item over dit onderwerp is te zien bij Chicago Tonight (flash).
Inmiddels staat er een expositie in de steigers, en is op kickstarter een actie gestart om een documentaire gemaakt te krijgen. De campagne heeft daar al 28.000 dollar opgeleverd van de gevraagde 20.000. Zonder de mogelijkheid de foto's online te zetten en wereldwijd onder de aandacht te brengen zijn zou ze waarschijnlijk vergeten zijn. De kunstcentra waar John Maloof in eerste instantie aanklopte met deze foto's toonden in ieder geval geen enkele interesse.
Kawah Ijen by night
Fotoserie bij the Big Picture over een zwavelmijn in Indonesië. Buitenaards aandoend blauw vuur tegen de oranje gloed van het licht waarbij de mijnwerkers (onder slechte omstandigheden) werken maken het bijzondere foto's.
Winnaars van de National Geographic fotowedstrijd
Eerder linkte ik naar een deel van deze foto's, nu zijn de winnaars bekend. Of het terechte winnaars zijn weet ik niet, het zijn in ieder geval prachtfoto's.
Richard Avedon fotografeert John F. Kennedy
Kort voor Kennedy's benoeming tot president fotografeerde Richard Avedon zijn familie. NPR heeft een aantal van deze foto's online gezet omdat ze op 3 januari 2011 precies 50 jaar geleden gemaakt zijn.
De meeste digitale camera's hebben een zwart-wit stand. Gelukkig zit deze vaak verstopt in een menu. Het is zonde om deze stand te gebruiken, zelfs als je zeker weet dat je alleen een zwart/wit versie van een bepaalde foto wilt hebben.
Er zijn veel manieren om zwart-wit foto's te maken, maar niet elke manier levert goede resultaten op. Voordat we massaal digitaal gingen fotograferen koos je voor kleuren- of zwart-witfilm. Daarnaast kon je gebruikmaken van kleurfilters om de uiteindelijke foto te beĂŻnvloeden. Als je digitaal in zwart-wit fotografeert, verlies je keuzevrijheid. Maak daarom altijd je foto's in kleur, en zet ze pas op je computer om naar zwart-wit.
Zwart-wit omzettingen
In vrijwel alle fotobewerkingssoftware kun je je foto's omzetten naar zwart-wit. Belangrijk is om niet zomaar een omzetting naar 'grayscale' te doen, dan wordt de hele foto omgezet naar grijstinten, afhankelijk van de helderheidswaarden, zonder onderscheid naar kleur. Door de kleurinformatie te gebruiken in de omzetting kun je nadruk leggen op bepaalde delen van de foto. Door bijvoorbeeld alle blauwtinten donkerder te maken kun je een indrukwekkende lucht krijgen in een landschapsfoto. Dit is waar kleurfilters voor bedoeld waren. Het voordeel is dat we nu naderhand nog allerlei verschillende 'filters' kunnen proberen. Hadden we de foto in zwart-wit geschoten, dan was het niet meer mogelijk geweest dit soort aanpassingen te doen.
Voorbeeld in Lightroom
Ik zal een conversie naar zwart-wit laten zien aan de hand van Lightroom. Om een foto in Lightroom om te zetten naar zwart-wit klik je in de develop-module onder Basic bij Treatment op Black & White. Hiermee doe je een standaardconversie naar zwart-wit. Alle normale bewerkingen (belichting, contrast, helderheid etc.) kunnen nu normaal worden toegepast. Daarnaast kun je echter onder het kopje HSL/Color/B&W de Black & White mix instellen. Hier kun je per kleur bepalen wat de helderheid hiervan moet zijn.
Bij deze foto heb ik de blauwtinten sterk naar beneden getrokken, waardoor de lucht nog donkerder wordt. De geeltinten heb ik lichter gemaakt, waardoor de bomen minder donker worden. Zo kun je veel beter bepalen precies hoe je foto eruit komt te zien. Als je in RAW gefotografeerd hebt heb je vervolgens ook nog betere controle over contrast en helderheid en heb je meer ruimte in de belichting. Een zwart-wit foto direct uit de camera zal altijd een JPG zijn, waar minder ruimte is om hiermee te spelen. Conclusie: Doe alles in kleur, dan krijg je betere zwart-wit foto's.
Begin vorig jaar startte fotograaf Chase Jarvis een online klaslokaal waar hij fotografie-cursussen liet verzorgen. Live volgen van de workshops is gratis, wil je ze later kunnen downloaden dan moet je betalen. Kun je dus live kijken (vaak in de weekends) is dit zeer de moeite waard.
De laatste dagen werden herhalingen getoond, van huwelijksfotografie tot uitgebreide studio-instructies. De onderdelen die ik heb kunnen kijken waren allemaal erg leerzaam. Om in de gaten te kunnen houden wat er gepland staat kun je een ical-abonnement in je kalender zetten. Kijk op creativelive.com, daar kun je ook previews zien van de cursussen. Overigens kun je vandaag nog alle fotografiecursussen met korting kopen.
film, in een dag gefilmd en gemonteerd, volgens Roger Ebert een oscar waard.
Lang maar goed artikel waarin vergelijkingen worden gemaakt tussen landschapsschilders en fotografen. Ook interessante informatie over onder andere contraast, kleurgebruik ter verhoging van contrast, de invloed van kleurtemperatuur.
Foto's van bomen tegen een witte achtergrond, uit hun natuurlijke omgeving.
Prachtige timelapse-video van noorderlicht, gemaakt in het noorden van Noorwegen.
Aparte portretten, een man met een zeepbel om z'n hoofd, scheefstaande mensen (of wegen?), een wel erg letterlijke burnout.
Alweer een paar weken oud, maar deze deelnemers aan de fotowedstrijd van the Big Picture zijn wel erg mooi (2!).
Sinds de indrukwekkende demonstratie die Microsoft een paar jaar terug gaf, waarbij foto's in een 3D-ruimte werden geplaatst, is het nu mogelijk in minder dan een dag tijd, gebruikmakend van duizenden foto's automatisch 3D-modellen te maken van onder andere het colloseum in Rome. De voorspelling die ik 2 jaar terug deed lijkt dus uit te komen. De volgende stap is er.
Alweer even geleden fotografeerde ik bij Lux Nijmegen de schrijver Ramachandra Guha, in een debat over zijn boek India after Gandhi. Gespreksleiding was in handen van Lau Schulpen. [fwflickr user="Joost van der Borg" set="Debat: India After Gandhi"]
Op maandag 25 oktober fotografeerde ik voor Lux Nijmegen een debat over Somalië en het niet-erkende gebied Somaliland. Een debat waarbij onder andere de staatssecretaris van Buitenlandse zaken van Somaliland en Tweede Kamerlid Sjoera Dikkers (PvdA) aanwezig waren, en het publiek met passie deelnam. Enkele van de foto's: [fwflickr set="Debat Somalië en Somaliland - Lux Nijmegen" user="Joost van der Borg"]
Enkele opvallende links van de afgelopen dagen, met pinhole-camera's, onderwaterportretten en een microscopische stop-motion film:
- Wat gebeurt er als je een pinhole-camera vastzet op een platenspeler en een foto maakt? Best een gaaf plaatje.
- Het is wat extra werk, maar je krijgt er wle wat voor terug: onderwater-portretten.
- Ter promotie van een nieuwe telefoon van Nokia maakten de mensen bij Aardman een stop-motion film via een microscoop. Bekijk ook de 'making of'.
Op the Luminous Landscape verscheen vandaag een interessante open brief. Het maximum diafragma-getal van objectieven wordt bepaald door de brandpuntsafstand te delen door de diameter van het diafragma. Dit levert een getal op, dat bij elk objectief dezelfde hoeveelheid licht oplevert. Een 50mm f/1.8 objectief geeft evenveel licht door aan de sensor als een 100mm f/1.8. Echter, de beeldelementen in een objectief absorberen ook een hoeveelheid licht. Hierdoor verschilt de daadwerkelijk doorgelaten hoeveelheid licht per objectief. In de filmwereld is dit allang bekend, omdat daar al langer gebruik wordt gemaakt van complexe zoomobjectieven, die een significante hoeveelheid licht tegenhouden.
Hoe komt het nu dat fotografen in de praktijk niets merken van dit verschil? Mark Dubovoy schrijft op the Luminous Landscape een interessante brief over dit fenomeen. Uit metingen van DxO Labs, die allerlei sensor- en camera-eigenschappen meten, blijkt dat er door de camerafabrikanten wordt gesjoemeld: Het verschil in licht dat de sensor bereikt wordt opgevangen door de ISO op te schroeven. Het verschil kan significant zijn: Op een canon 5D is een F/1.2 objectief ongeveer .4 stops minder lichtsterk dan het zou moeten zijn, en op een 7D zelfs bijna een hele stop.
Het probleem wordt verergerd door de manier waarop sensoren zijn opgebouwd: Elke (sub)pixel op de sensor ligt achterin een kleine 'tunnel', waar het licht invalt. Licht dat niet haaks op de sensor binnenkomt kan tegen de tunnelwand slaan, en de sensor nooit bereiken. Bij lichtsterke objectieven is dit vaker het geval. Hierdoor wordt nĂłg minder licht opgenomen dan je uit het diafragmagetal denkt af te kunnen leiden. Het is dus maar de vraag of een lichtsterk objectief oplevert wat je verwacht.Het verhaal wordt nog sterker, want ook op het gebied van scherptediepte is niet alles wat het lijkt: Scherptediepte wordt bepaald door het licht dat niet gefocust is. Dit licht komt minder recht op de sensor aan. Hierdoor neemt de kans toe dat dit licht de genoemde 'tunnelwand' raakt, in plaats van de sensor. Hierdoor is ook de scherptediepte van dergelijke objectieven anders dan op basis van het diafragmagetal mag worden verwacht. In de brief wordt opgeroepen niet meer de ISO aan te passen zonder dat de fotograaf dit weet. In de filmwereld wordt gebruik gemaakt van een andere waarde dan de F-stop, de 'T-stop' (transmission). Hiermee hebben zij een betere methode om objectieven te vergelijken. Misschien is het tijd voor hetzelfde systeem bij fotografie?
Met deze instructies komt je gegarandeerd bovenaan Flickr's 'Explore' lijstjes. Waar heb ik die 50mm gelaten…
Met deze instructies komt je gegarandeerd bovenaan Flickr's 'Explore' lijstjes. Waar heb ik die 50mm gelaten…
De natuur doet ook aan 'painting with light'.
De natuur doet ook aan 'painting with light'.
Wat doe je als je regeringsleider niet op de beste plaats op een foto staat?
Wat doe je als je regeringsleider niet op de beste plaats op een foto staat?
interview met de maker van de openingstitels van Dexter, welke gisteren aan seizoen 5 begon.
interview met de maker van de openingstitels van Dexter, welke gisteren aan seizoen 5 begon.
(voor)aankonding van een camera van fuji: vaste 35mm f/2 lens, zoeker met digitaal 'overlay', diafragmaring op de lens, draaiwielen voor sluitertijd, belichtingscompensatie, compact model. Iemand nog een stapeltje geld liggen voor me?
The role of the Picture Editor
Een artikel over fotografie vanuit een ander perspectief, maar met meer dan genoeg te melden voor fotografen:
To be interesting, a photograph needs to show something distinctive. A two-headed cow is unusual. A bride in her wedding gown standing in a kitchen is a bit odd. But there can also be something special in what otherwise might be a common picture: a childâs yawn, for example, or a manâs gestures or a treeâs shadow. The flawless detail in print from a large-format camera may define the peculiarity of a subject. âPeculiarâ means distinctive, individual (we say âpeculiar as the nose on your faceâ), as well as aberrant, bizarre and absurd. Itâs a good word to use when thinking about photographs. Before making an assignment, ask yourself, âWhat is peculiar about the subject?â
Gregory Heisler Whiteboards Guiliani Time Cover
In een serie video's van fotograaf Gregory Heisler (die eigenlijk ter promo van de -dure- lampen van Profot zijn) geeft hij uitleg over de foto die hij maakte van oud-burgemeester Rudy Guiliani van New York voor de cover van Time. Interessant aan de foto? Hij staat op de rand van het dak van een wolkenkrabber, in de regen.
In een serie video's van fotograaf Gregory Heisler (die eigenlijk ter promo van de -dure- lampen van Profot zijn) geeft hij uitleg over de foto die hij maakte van oud-burgemeester Rudy Guiliani van New York voor de cover van Time. Interessant aan de foto? Hij staat op de rand van het dak van een wolkenkrabber, in de regen.
Een artikel over fotografie vanuit een ander perspectief, maar met meer dan genoeg te melden voor fotografen:
To be interesting, a photograph needs to show something distinctive. A two-headed cow is unusual. A bride in her wedding gown standing in a kitchen is a bit odd. But there can also be something special in what otherwise might be a common picture: a childâs yawn, for example, or a manâs gestures or a treeâs shadow. The flawless detail in print from a large-format camera may define the peculiarity of a subject.
âPeculiarâ means distinctive, individual (we say âpeculiar as the nose on your faceâ), as well as aberrant, bizarre and absurd. Itâs a good word to use when thinking about photographs. Before making an assignment, ask yourself, âWhat is peculiar about the subject?â
Foto's van drank onder de microscoop. Gek genoeg best mooi!
Foto's van drank onder de microscoop. Gek genoeg best mooi!
Russia in color, a century ago - The Big Picture
Kleurenfoto's uit Rusland, genomen in 1909-1910. Gezien o.a. nr. 27 zijn het driedubbele opnames.
Worldâs Fastest-Growing Megalopolis Hides in Fog
Vervreemdende foto's van Chongqing in China, met mist als centraal onderwerp, en een artistieke verklaring waar mijn leraar tekenen trots op zou zijn geweest:
âThe fog serves as metaphor for todayâs China with all its mysteries,â he [fotograaf Ferit Kuyas] says. âWe can see clearly what is in the foreground. This is today: We know whatâs going on. The things far away are partly or completely hidden: This is the future â we have expectations but we donât really know.âDe stad ziet er van boven uit als SimCity gone wrong.
Vervreemdende foto's van Chongqing in China, met mist als centraal onderwerp, en een artistieke verklaring waar mijn leraar tekenen trots op zou zijn geweest:
âThe fog serves as metaphor for todayâs China with all its mysteries,â he [fotograaf Ferit Kuyas] says. âWe can see clearly what is in the foreground. This is today: We know whatâs going on. The things far away are partly or completely hidden: This is the future â we have expectations but we donât really know.â
De stad ziet er van boven uit als <a href="https://goo.gl/maps/IBVe" title="Chongqing op Google Maps">SimCity gone wrong</a>.
Kleurenfoto's uit Rusland, genomen in 1909-1910. Gezien o.a. nr. 27 zijn het driedubbele opnames.
Macro's van ogen zijn stom. Deze niet.
Jeffrey Friedl (van de lightroom->flickr export plugin) geeft een gedetaileerde analyse van jpeg-exports door Lightroom, met wat verrassende resultaten.
Moon opening titles
De titels voor de film "Moon" (2009). als je de film nog niet gezien hebt, doe dat alsnog zo snel mogelijk.
Dispatches
Joe McNally beschrijft hoe hij voor National Geographic moest fotograferen op elektriciteitsmasten waar hij per helikopter op gedropt werd.
The chopper pilots were amazing. Precise as surgeons in the air, theyâd pull wire with a couple inches of clearance, and pick and drop guys off three inch angle iron 300 feet up as easy as taxi picks up a midtown rider.
Joe McNally beschrijft hoe hij voor National Geographic moest fotograferen op elektriciteitsmasten waar hij per helikopter op gedropt werd.
The chopper pilots were amazing. Precise as surgeons in the air, theyâd pull wire with a couple inches of clearance, and pick and drop guys off three inch angle iron 300 feet up as easy as taxi picks up a midtown rider.
De titels voor de film "Moon" (2009). als je de film nog niet gezien hebt, doe dat alsnog zo snel mogelijk.
Ik had er nog nooit aan gedacht, maar bij deze is dit de nachtmerrie van elke bruiloftsfotograaf.
Ik had er nog nooit aan gedacht, maar bij deze is dit de nachtmerrie van elke bruiloftsfotograaf.
No, You Just Own A Camera Now
burning water
een groepje fotografen is op eigen houtje naar het olierampgebied gegaan omdat ze ontevreden waren met de hoeveelheid informatie die de media wist te verzamelen.
een groepje fotografen is op eigen houtje naar het olierampgebied gegaan omdat ze ontevreden waren met de hoeveelheid informatie die de media wist te verzamelen.
Audio-interview over de eerder gelinkte laatste aflevering van House, die met een canon 5d mkii en onder andere een 50mm f/1.0(!) geschoten is.
Audio-interview over de eerder gelinkte laatste aflevering van House, die met een canon 5d mkii en onder andere een 50mm f/1.0(!) geschoten is.
lightroom 3 is dan eindelijk echt uit. naast alles wat in de beta's al verandert was nu ook met lenscorrectie Ă©n perspectiefcorrectie. Te downloaden bij Adobe.
lightroom 3 is dan eindelijk echt uit. naast alles wat in de beta's al verandert was nu ook met lenscorrectie Ă©n perspectiefcorrectie. Te downloaden bij Adobe.
David Hobby gaf een van zijn seminars, en gebruikte zijn vrije dag om zo'n beetje alle toeristische attracties te bezoeken die ik vorig jaar heb gezien. hij kwam op de dag van het seminar echter ook de wereldrecordhoudster 'aantal piercings' tegen.
Picture this: You are on a lunch break while teaching a one-day lighting seminar in Edinburgh (amazing city -- more on that later.) And while walking down the Royal Mile in search of food, you come across Elaine Davidson, who just happens to hold the Guinness Book World Record for most piercings by a human.
Naast acteur was Dennis Hopper ook bekend als fotograaf. Tijd om 's te gaan googelen.
David Hobby gaf een van zijn seminars, en gebruikte zijn vrije dag om zo'n beetjemalle toeristische attracties te bezoeken die ik vorig jaar heb gezien. hij kwam opmde dag van heet seminar echter ook de wereldrecordhoudster 'aantal piercings' tegen.
Picture this: You are on a lunch break while teaching a one-day lighting seminar in Edinburgh (amazing city -- more on that later.) And while walking down the Royal Mile in search of food, you come across Elaine Davidson, who just happens to hold the Guinness Book World Record for most piercings by a human.
Een fictieve briefwisseling:
First of all, the D700 at $2,450 is far beyond my budget, which I told you is $400, and way too much overkill for a photographer just setting out, and your suggestion that I purchase 35mm Æ/2 and 85mm Æ/1.8 lenses is strange. Those lenses don't even zoom?Met de reactie van de site-eigenaar:
I would like to make amends by suggesting an objectively more characteristic 25-step course of action for you. My experience in this field has demonstrated many times that this sequence is broadly very typicalDe 25 stappen in de aankoop van de juiste apparatuur zijn helaas bijzonder herkenbaar. Ik moet toch m'n kast 's opruimen…
Naast acteur was Dennis Hopper ook bekend als fotograaf. Tijd om 's te gaan googelen.
Een fictieve briefwisseling:
First of all, the D700 at $2,450 is far beyond my budget, which I told you is $400, and way too much overkill for a photographer just setting out, and your suggestion that I purchase 35mm Æ/2 and 85mm Æ/1.8 lenses is strange. Those lenses don't even zoom?Met de reactie van de site-eigenaar:
I would like to make amends by suggesting an objectively more characteristic 25-step course of action for you. My experience in this field has demonstrated many times that this sequence is broadly very typicalDe 25 stappen in de aankoop van de juiste apparatuur zijn helaas bijzonder herkenbaar. Ik moet toch m'n kast 's opruimen…
Ronald Plasterk maakte tijdens zijn ambtsperiode van iedereen die over de drempel van zijn kantoor stapte een foto met zijn Hasselblad. Het werk van de oud-minister is vanaf 29 mei te zien in de Kunsthal in Rotterdam.
Ronald Plasterk maakte tijdens zijn ambtsperiode van iedereen die over de drempel van zijn kantoor stapte een foto met zijn Hasselblad. Het werk van de oud-minister is vanaf 29 mei te zien in de Kunsthal in Rotterdam.
Zwart-wit landschappen
door Chuck Kimmerle. (via)
Sad Vader
Laptopogram
Foto's maken door fotopapier te belichten met je laptopscherm.
Foto's maken door fotopapier te belichten met je laptopscherm.
door Chuck Kimmerle. (via)
The Adventures of BeetleCam
De omschrijving zegt 't allemaal:
we were driven to embark upon an ambitious project to photograph African wildlife from a new perspective, one that would involve getting close to potentially dangerous animals and photographing them with a wide-angle lens. [...] And so BeetleCam was conceived; a DSLR camera mounted on top of a four-wheel drive remote control buggy.
Top 40 Nature Photographs
Een verzameling (voornamelijk) indrukwekkende natuurfoto's, of het de beste ooit zijn weet ik ook niet.
It may not be possible to for anyone to create a definitive selection of the forty âbestâ or âmost importantâ nature photographs, if only due to the vast variety of criteria that must be considered. We [The International League of Conservation Photographers, a fellowship of the top professional conservation photographers working today] decided to try anyway.
Een verzameling (voornamelijk) indrukwekkende natuurfoto's, of het de beste ooit zijn weet ik ook niet.
It may not be possible to for anyone to create a definitive selection of the forty âbestâ or âmost importantâ nature photographs, if only due to the vast variety of criteria that must be considered. We [The International League of Conservation Photographers, a fellowship of the top professional conservation photographers working today] decided to try anyway.
De omschrijving zegt 't allemaal:
we were driven to embark upon an ambitious project to photograph African wildlife from a new perspective, one that would involve getting close to potentially dangerous animals and photographing them with a wide-angle lens. [...] And so BeetleCam was conceived; a DSLR camera mounted on top of a four-wheel drive remote control buggy.
John Nack:
Ah, we were trying to save this little bit to be "One more thing..." when the apps ship, but we can't wait to share it: Both Lightroom 3 and Camera Raw 6 (part of CS5) will offer automatic lens correction.
The Pacific opening title sequence
The Art of the Title interviewt de maker van de openingstitels van 'The Pacific':
ATS: Did the time it took to complete this work -the process of unearthing the process- result in the best sequence? SF: I think it gradually got better, but the key components were always there: The portraits, macro photography of charcoal hitting paper, and footage from the series. The bulk of the time was actually spent editing. What was the best moment to draw?, going through all the dailies etc. I did so many drawings (there are more that didnât make it in than did) I got better over the year. I had to make sure they didnât get too fussy or detailed. They needed to look a bit unfinished.
Update: Dit artikel is tijdelijk offline, zie de update voor meer informatie.
Freezing the volcanoâs lightning
Fotograaf Lucas Jackson maakte voor Reuters een foto van de bliksem in de uitbarstende vulkaan in IJsland die ons allen eindelijk eens herinnerde hoe de lucht eruit zag zonder al die vliegmachines, en verteld hoe hij de foto heeft gemaakt:
I figured I would write up a little about what it took to get the image. As soon as I got this assignment, a photograph of a volcano erupting with lightning inside of the ash plume was on my mind. I had seen one a couple of years ago from a volcano in South America so I knew it happened. When I was watching the ash during the first dusk I saw plenty of lightning so I knew I had a shot at making this picture.
Fotograaf Lucas Jackson maakte voor Reuters een foto van de bliksem in de uitbarstende vulkaan in IJsland die ons allen eindelijk eens herinnerde hoe de lucht eruit zag zonder al die vliegmachines, en verteld hoe hij de foto heeft gemaakt:
I figured I would write up a little about what it took to get the image. As soon as I got this assignment, a photograph of a volcano erupting with lightning inside of the ash plume was on my mind. I had seen one a couple of years ago from a volcano in South America so I knew it happened. When I was watching the ash during the first dusk I saw plenty of lightning so I knew I had a shot at making this picture.
The Art of the Title interviewt de maker van de openingstitels van 'The Pacific':
ATS: Did the time it took to complete this work -the process of unearthing the process- result in the best sequence? SF: I think it gradually got better, but the key components were always there: The portraits, macro photography of charcoal hitting paper, and footage from the series. The bulk of the time was actually spent editing. What was the best moment to draw?, going through all the dailies etc. I did so many drawings (there are more that didnât make it in than did) I got better over the year. I had to make sure they didnât get too fussy or detailed. They needed to look a bit unfinished.
Achter de schermen bij het maken van een timelapse-opname van 1 minuut voor de BBC serie 'Life'. Een bos, een studio en 2 jaar geduld levert een indrukwekkend resultaat op: [youtube https://www.youtube.com/watch?v=VrDnCLczYA4&hl=en_US&fs=1&rel=0&hd=1] (via)
Achter de schermen bij het maken van een timelapse-opname van 1 minuut voor de BBC serie 'Life'. Een bos, een studio en 2 jaar geduld levert een indrukwekkend resultaat op: [youtube https://www.youtube.com/watch?v=VrDnCLczYA4&hl=en_US&fs=1&rel=0&hd=1] (via)
âHouseâ Season Finale shot on Canon 5DmkII
Video en fotografie komen nu wel erg dicht bij elkaar: Een interview met de regisseur van de laatste aflevering van het huidige seizoen van "House", die geheel met een Canon 5DmkII is opgenomen.
Selecting hair with Refine Edge in CS5
EĂ©n van de meest arbeidsintensieve handelingen in Photoshop is het selecteren van haar in een afbeelding. Waar dit voorheen uren kon duren, hebben ze ook hier in Photoshop CS5 iets op gevonden: [youtube https://www.youtube.com/watch?v=vUIcQ1nXkWk&hl=en_US&fs=1&rel=0&hd=1] (via)
EĂ©n van de meest arbeidsintensieve handelingen in Photoshop is het selecteren van haar in een afbeelding. Waar dit voorheen uren kon duren, hebben ze ook hier in Photoshop CS5 iets op gevonden: [youtube https://www.youtube.com/watch?v=vUIcQ1nXkWk&hl=en_US&fs=1&rel=0&hd=1] (via)
Video en fotografie komen nu wel erg dicht bij elkaar: Een interview met de regisseur van de laatste aflevering van het huidige seizoen van "House", die geheel met een Canon 5DmkII is opgenomen.
De nieuwe features van Photoshop CS5 worden bekeken specifiek voor fotografen. Content-aware fill is als eens belicht, maar ook HDR en het vrijstaand maken van afbeeldingen is verbeterd.
De nieuwe features van Photoshop CS5 worden bekeken specifiek voor fotografen. Content-aware fill is als eens belicht, maar ook HDR en het vrijstaand maken van afbeeldingen is verbeterd.
Nuit Blanche from Spy Films on Vimeo.
Langer artikel en 'achter de schermen' bij Wired.Nuit Blanche from Spy Films on Vimeo.
Langer artikel en 'achter de schermen' bij Wired.Zelfs oorlogsfotografie kan tegenwoordig met een iPhone. Gezien de mishandeling die 'normale' camera's moeten ondergaan (laatste foto) misschien maar goed ook.
Zelfs oorlogsfotografie kan tegenwoordig met een iPhone. Gezien de mishandeling die 'normale' camera's moeten ondergaan (laatste foto) misschien maar goed ook.
sleeping insects covered in early morning dew
Macro-opnames van insecten, volledig (en soms bijna onherkenbaar) bedekt met dauw.
Mr Swietek said: 'I took up photography as a relaxing hobby two and a half years ago and I particularly like taking pictures of insects and lizards. 'I photograph them in their natural environment in the forest next to my village. 'They all are covered in dew because I go to the forest in the morning at around 3am. 'At 3am to 4am insects are sleepy and taking photos of them is easy, but it is very difficult to find them.
Puppet Warp
Een demo van de 'Puppet warp'-tool in Photoshop CS5. Heeft onverwachte toepasbaarheid in het bewerken van bijvoorbeeld panorama's.
Een demo van de 'Puppet warp'-tool in Photoshop CS5. Heeft onverwachte toepasbaarheid in het bewerken van bijvoorbeeld panorama's.
Macro-opnames van insecten, volledig (en soms bijna onherkenbaar) bedekt met dauw.
Mr Swietek said: 'I took up photography as a relaxing hobby two and a half years ago and I particularly like taking pictures of insects and lizards. 'I photograph them in their natural environment in the forest next to my village. 'They all are covered in dew because I go to the forest in the morning at around 3am. 'At 3am to 4am insects are sleepy and taking photos of them is easy, but it is very difficult to find them.
3-year-old's photo exhibition
Een kind van 3 met haar eerste foto-expositie. Beste stuk van 't artikel:
The opening night reception, held March 13, ended promptly at 6:30 p.m. The photographer's bedtime is 7:30.En bekijk ook de foto's zelf.
Lightroom 3.0 beta 2
John Nack over de tweede beta van Lightroom 3, met een aantal mooie verbeteringen. Een video met alle veranderingen ten opzichte van de eerste beta.
Een kind van 3 met haar eerste foto-expositie. Beste stuk van 't artikel:
The opening night reception, held March 13, ended promptly at 6:30 p.m. The photographer's bedtime is 7:30.En bekijk ook de foto's zelf.
John Nack over de tweede beta van Lightroom 3, met een aantal mooie verbeteringen. Een video met alle veranderingen ten opzichte van de eerste beta.
Een panoramafoto van Parijs, in 26 gigapixels. Opgebouwd uit 2346(!) losse foto's.
Een panoramafoto van Parijs, in 26 gigapixels. Opgebouwd uit 2346(!) losse foto's.
EĂ©n van de winnaars (Stepan Rudik, derde prijs, categorie sportverhalen) van de World Press Photo is gediskwalificeerd omdat hij zijn foto's teveel had bewerkt, iets wat niet toegestaan is in deze wedstrijd. De 'normale bewerkingen' zijn toegestaan, maar niet meer. De foto's waar het om gaat, met het origineel links:
Gediskwalificeerd
Lijkt me duidelijk, de bewerking is compleet anders dan het origineel. Terecht gediskwalificeerd lijkt me. De foto is flink gecropt, zwart/wit, heeft een zwaar vignet gekregen. Het enige probleem: Deze bewerkingen hebben niets met de afkeuring te maken. Als je goed kijkt in de originele foto zie je tussen de wijsvinger en de duim nog net de voet van iemand op de achtergrond. Deze is in de bewerking weggewerkt, en daarom is de foto niet toegestaan in deze wedstrijd. Ik ben helemaal voor grenzen bij (journalistieke) fotografie, maar de andere wijzigingen hier, die blijkbaar wel geaccepteerd zijn, veranderen het beeld veel meer dan het ene (onbelangrijke) detail waar deze foto daadwerkelijk om is afgekeurd.Illustraties uit het boek 'Negative Space' van illustrator Noma Bar.
An artist using ânegative spaceâ relies on the space that surrounds the subject to provide shape and meaning. Of course, the term also refers to any topic that conjures feelings of unease and discomfort.
Illustraties uit het boek '<a href="https://www.amazon.com/gp/product/0981780555/"Negative Space' van illustrator Noma Bar.
An artist using ânegative spaceâ relies on the space that surrounds the subject to provide shape and meaning. Of course, the term also refers to any topic that conjures feelings of unease and discomfort.
Gamma error in picture scaling
Alle populaire beeldbewerkingssoftware maakt een fout in het verkleinen van afbeeldingen, waardoor sommige afbeeldingen sterke afwijkingen kunnen krijgen. Alle technische details (en een uitleg waardoor het begrip 'gamma' misschien duidelijker wordt) zijn hier te vinden.
Skydiven met een 4x5 camera op je hoofd
Een fotograaf die z'n passie voor parachutespringen (why, 't vliegtuig doet 't toch nog!) en fotografie combineert. Dat doen op zich wel meer mensen, maar niet veel mensen maken grootformaat landschapsfoto's terwijl ze omlaag storten. Voorbeelden op de site van de fotograaf, Aaron Gustafson zelf. In het gelinkte artikel ook foto's van de (zelfontworpen) camera.
Sakurajima Volcano with Lightning
Vulkaanuitbarsting, mét bliksem, bij APOD.
The [...] image is particularly notable, however, for the lightning bolts caught near the volcano's summit. Why lightning occurs even in common thunderstorms remains a topic of research, and the cause of volcanic lightning is even less clear.
Caleb Charland
Foto's van spijkers bij magneten, brandende kaarsen op een weegschaal en meer. Doet vooral denken aan allerlei natuurkundeproefjes, maar dan een stuk mooier. NB: Onvriendelijke flash-site, maar de moeite waard.
2010 Winter Olympics
Aparte foto's van de Olympische spelen, ook voor de niet sportliefhebber.
Vans and the places where they were.
Met artistiek verantwoordde uitleg:
Vans and the places where they were documents surviving custom and conversion vans across the West and examines the dialogue which exists between a vanâs design aesthetic and that of its surrounding environment.
Still Moving
2 stopmotion-achtige video's, de eerste met irritant muziekje, de 2e met raar beeld.
We Just Canât Help ItâŠ
Joe McNally:
I tore open zippers, velcro, caps and covers, desperate to find a lens that might give me half a prayer of representing what I just saw. The hands. Those hands did something important. I knew it in a heartbeat. It was a pair of hands that I needed to photograph, and if I shut off the adrenaline pump, got lazy and slid into the comfort of the rental car and closed my eyes and surrendered to the latte, I would curse myself over and over again for being a feckless, useless photographer.
Haiti: Between Death and Life
Fotoserie over HaĂŻti. Bijzonder voor deze site want:
This is a significant occasion at The Online Photographer. It marks the first time we've published a significant body of original photojournalism. The following 50-picture photo essay is a World exclusive of new work shot a little more than a week ago by my friend the great photojournalist Peter Turnley.
Random Excellence: Michael Paul Smith
Foto's van oldtimers in Amerikaanse buitenwijken, maar dan nét even anders.
In pictures: Negative images of Uzbekistan?
Slideshow met enkele foto's van een fotografe uit Oezbekistan, welke door de overheid wordt vervolgd voor het afbeelden van het land als 'onderontwikkeld'. Ik zie het niet (de BBC ook niet zo te zien), maar ze kan tot een half jaar de cel in, of maximaal 3 jaar dwangarbeid krijgen voor het maken van deze foto's. Dat is in ieder geval aardig onderontwikkeld.
Need A Laugh? Clownfish!
Foto's van Nemo en z'n familie, door fotograaf David Doubilet voor National Geographic (die meer info) heeft.
Advanced Tone Mapping in Adobe Photoshop CS4
Een video in twee delen over het gebruik van de HDR-functies in Photoshop CS4. Voor mij in ieder geval erg verhelderend. Deel 2.
Afgelopen week fotografeerde ik voor Lux een debat met David Korten, voormalig professor aan de Harvard Business School, over de crisis, wall street en wat hieraan te doen. Enkele van de foto's: [fwflickr user="Joost van der Borg" set="David Korten - Lux Global"]
A4 PAPER CUT
Bijzondere werkjes gemaakt van witte a4-tjes, door iemand met teveel tijd over.
Wildlife Photographer of the Year moet prijs inleveren
De door Veolia gesponsorde (ja echt..) 'Wildlife Photographer of the Year', gewonnen met een foto van een wilde wolf die over een hek springt, moet zijn prijs weer inleveren. De wolf bleek niet wild, maar een doodgewone fotomodel-wolf, ingehuurd voor de foto.
The competition rules clearly state that photographs of animal models may not be entered into the competition and that images will be disqualifiedEr gingen al langer geruchten dat de bewuste foto mogelijk in scĂšne gezet zou zijn, dit blijkt dus inderdaad het geval geweest te zijn.
Pearl Harbour (from Above)
Een foto van de aanval op Pearl Harbour, genomen vanuit een Japans vliegtuig.
The photographer excludes
Fotografen hebben nog wel eens de neiging te veel nadruk op techniek te leggen. Uiteindelijk gaat het om het plaatje, en daarom ben ik altijd blij te lezen hoe mensen tot een afbeelding komen. Dit stuk gaat expliciet om de compositie van een foto, waar de fotograaf in eerste instantie niet veel aan vond.
There's a saying: "The painter includes; the photographer excludes". A painter will include only those elements in a composition which they expressly want. A photographer, on the other hand, must work out how to exclude distracting elements. This is a large part of the challenge in making great images.
Birds On Camera!
Flickr-set die z'n titel wel erg letterlijk neemt.
How Sharp Is Your Printer? How Sharp Are Your Eyes?
Een eenvoudige en praktische test om de scherpte van afdrukken van je inkjetprinter te testen.
In this column I'll tell you how to determine how much detail your printer can make use of and how much of that fine detail you actually care about.
The Third & The Seventh
Bekijk deze video (12 minuten) schermvullend, op een rustig moment. Voor liefhebbers van mooie beelden, oude camera's, met, als je (na afloop!) de reacties houdt, een kleine verrassing. (via)
The Beginning Of The End?
Artikel over eerder genoemde video. Bekijk eerst de video en volg dan deze link. Worden goede punten in genoemd.
Edge of the World: Frame 10,525
Een fotograaf vertelt 12 dagen lang elke dag het verhaal van 1 van zijn foto's bij een National Geographic verhaal, geschoten in Schotland op het Isle of Skye. Dit is het verhaal van de cover-foto.
Today and in the days to come, I'm going to tell stories about all the pictures in the Hebrides story, detailing the circumstances that brought each to the page. Some stories will be about photographic technique; more likely I'll be talking about walking the knife edge of the creative process, with success and ecstasy on one side and failure and doom on the other.
The decade in news photographs - The Big Picture
Naast een jaaroverzicht ook een overzicht van het afgelopen decennium in foto's bij the Big Picture. Oorlog, natuurgeweld, aanslagen, vluchtelingen en verwoesting, met als vrijwel enige positieve noten de foto van het heelal en die van de LHC.
Meet the photographer: Nathaniel Welch
Video-interview met (portret)fotograaf Nathaniel Welch over zijn manier van werken.
Fake Holidays
Fotoserie van vakantieparken op vreemde locaties: Van skipistes in Dubai tot een tropisch eiland in Duitsland. Via NPR.
if the snow doesn't want to come to the desert, we'll build a giant spaceship-looking thing and MAKE it snow inside! "Fake Holidays" makes light of our sometimes ridiculous consumer habits, but along with humor comes guilt.
Nature - Images of the year
Ook Nature heeft een lijst met afbeeldingen van het jaar gepubliceerd, zoals aan het einde van het jaar velen doen.
Rapatronic Nuclear Photographs
Hoe bij de eerste atoomproeven het probleem werd opgelost dat de explosies niet goed op foto konden worden vastgelegd. Met een diepgaande discussie over polarisatiefilters in de reacties.
Water en verf
Foto's van verf in water, tegen zwarte achtergronden
A Plea for HDR
Ik ben zelf geen fan van het gebruik van HDR om het effect, maar snap wel dat het een nuttige techniek kan zijn. In dit artikel wordt beschreven hoe het ook kan.
The technique has indeed a very bad press, especially in the "fine art" community, and to be fair, much of the criticism is justified. But the point I would like to make here is that, well used, it can be very powerful and look perfectly natural, and is sometimes the only way to capture a scene as our eyes see it.
Aurora Shimmer, Meteor Flash
Noorderlicht Ă©n vallende ster, in een Noors winterlandschap. Ik ben enigszins jaloers.
Avian Angel by Sandy Powers
Panasonic Lumix GF1 Field Test â 16 Days in the Himalayas
Een verslag van het gebruik van de GF1 (een micro four-thirds camera) gedurende twee weken in Nepal. Reisverslag, prachtige foto's en een review van de camera in Ă©Ă©n.
I had spent so long traveling with a DSLR strapped to my face that I had forgotten about true eye contact. For better or worse, a camera without a viewfinder is less intimidating. You are no longer half-human half-camera. You're all human with a tiny play thing in your hand. The GF1 is so compact I don't think people take it seriously. Which is wonderful if you want candid, real photographs. Subjects focus on being human rather than being a subject.
APOD - Mojave Desert Fireball
Mooie opname van een vallende ster bij NASA's Astronomy picture of the Day
2009 in photos (part 3 of 3)
Deel drie van het jaaroverzicht, met veel oorlog, een prachtfoto van een spaceshuttle en het ISS met de zon als achtegrond, Nederland haalt het overzicht met Koninginnedag en een heftige foto van een zojuist gestenigde man in Somalië.
2009 in photos (part 2 of 3)
Deel 2 van het jaaroverzicht van the Big Picture
Possible world record
Een Canon 350D valt op een kilometer hoogte van de helm van een parachutist, wordt op de grond teruggevonden, en werkt nog altijd. Fijne bevestiging dat ik een stevige camera heb.
The cameras got separated when he opened the parachute, there was nothing to soften the impact for the Rebel. Estimated velocity: 100-110 mph.
Flying High
Interview met Andrew Zuckerman over zijn eerder gelinkte project 'Bird'.
2009 in photos (part 1 of 3)
Het jaaroverzicht in foto's van the Big Picture, deel 1
Historic elections were held in Iran, India and the United States, some wars wound down while others escalated, China turned 60, and the Berlin Wall was remembered 20 years after it came down. Each photo tells its own tale, weaving together into the larger story of 2009.
Why sharpen your images?
Inleiding waarom het belangrijk is je digitale foto's te verscherpen. Gerelateerd artikel: Een methode om te verscherpen (Unsharp Mask). Nog meer lezen? Sharpening photos in the darkroom
GIANNI GALASSI PhotoGraphia
Foto's als grafisch werk, met inktzwarte schaduwen, strakke lijnen en sterke kleuren. (via)
ice photographs
Mooie foto's van ijsblokken.
Colony
Prachtige (echt!) foto's van schimmels op brood (via)
These photographs document several of the various types of mould which can be found growing on your average loaf of bread, given enough time and neglect. I am interested in the inherent contradiction of finding aesthetic beauty in something almost universally perceived as disgusting.
National Geographic's International Photography Contest 2009
Meer inzendingen van de National Geographic fotowedstrijd bij the Big Picture
Nat Geo's Contest Winners Announced
National Geographic has finally announced the winners of its international photo contest. Each participating country had a national contest and sent one photo from each category to the National Geographic headquarters
2010 Predictions by Thom Hogan
Thom Hogan publiceert elk jaar zijn voorspellingen (gericht op Nikon) voor het komend jaar. Koffiedik kijken met goede onderbouwing, en soms vrij dicht bij de waarheid.
I think 2010 is a very pivotable year for the camera companies. Olympus, Panasonic, and Leica have made changes that flip them from downward trends to upward. Sony continues to try to buy market share. Pentax is still doing the same-old, same-old (even down to the digital 645 being on-again, off-again, on-again). Nikon and Canon seem to be mostly only seeing each other and more worried that the other gets the upper hand on them.
Five-Minute Portrait, Dean Collins Style
Leerzame video van een portretsessie van 5 minuten, met een paar dagen aan voorbereidingstijd. Leuk voor de fans van flitslicht en ouderwetse lichtmeters, en goed te zien hoe zo'n foto wordt voorbereid.
a 14-min video of an annual report cover [Dean] Collins did of two airline bigwigs back in the '80s.
Mathias Braschler and Monika Fischer on the Environmental Meltdown
Portretten van slachtoffers van klimaatverandering, van Noord-Rusland tot Afrika en zelfs Las Vegas.
two Swiss photographers, Mathias Braschler and Monika Fischer, are reconnoitering the ecological battle zone. Having survived a near-fatal car crash in 2004, the pair have since dedicated themselves to documenting in portraiture the human cost of the climatic chaos.
Strobist: How to Photograph Christmas Lights
Voor diegenen die de overdaad aan kerstverlichting die ongetwijfeld snel genoeg weer door heel Nederland te vinden zal zijn zo goed mogelijk vast willen leggen, hier een mooie uitleg.
Photo Retouching: Under eye curves
Platon: Photographs of World Leaders
This past September, when nearly all the worldâs leaders were in New York for a meeting of the United Nations, Platon, a staff photographer for this magazine, set up a tiny studio off the floor of the General Assembly, and tried to hustle as many of them in front of his lens as possible.Een serie portretten van premiers, presidenten e.d. gemaakt bij de VN gedurende enkele dagen. Van ChĂĄvez tot Berlusconi, met commentaar van de fotograaf bij elke foto. Met name dit commentaar geeft een mooie kijk op z'n werk.
Shady Optical Illusion 2: Crazy Diamonds
Menselijke waarneming is niet echt betrouwbaar, zoals hier te zien. ( via)
Eid al-Adha and the Hajj, 2009
The Big Picture heeft weer een mooi overzicht.
constrictor on bus for Copenhagen Zoo
Creatief gebruik van busreclame, zo kan het dus ook.
25 Spectacular Light Painting Images
Een verzameling 'lightpainting' foto's verzameld vanuit flickr (natuurlijk allemaal met creative commons-licentie).
World Press Photo Adds Rule About Photo Manipulation
World Press Photo stelt nieuwe regels op, en legt een verbod op wat betreft foto-manipulatie. De formulering is wat vaag:
Only retouching which conforms to currently accepted standards in the industry is allowed.
Great Photographers on the Internet, Part II
Wat men op internet zou zeggen van beroemde foto's.
Andrew Zuckerman: Bird
Foto's van allerlei bijzondere en gewonere vogels, tegen een strak witte achtergrond.
Concept Art Offers Peek at Tim Burtonâs Twisted Genius
the book is stuffed with a wild assortment of aliens, flying saucers, evil clowns and miscellaneous mutants embodying Burtonâs outsider sensibility. The book also includes commentary from Johnny Depp, Helena Bonham Carter and other actors who have helped bring Burtonâs bizarre visions to life on the screen.
Olympus BioScapes
Microscoop-foto's van onder andere een vlooi en embryo's van een zalm
Meet The Next Best Street Photographer: Google
A Photographer's Polar Obsession
How many people can say with nonchalance, "I've had good friends of mine ... eaten by grizzly bears"? Paul Nicklen can, for one. He's a National Geographic photographer who was raised in Canada's Arctic and has spent the past 20 years documenting extreme polar regions.Prachtige slideshow bij een artikel en interview met een fotograaf van National Geographic over zijn fotoboek 'Polar obsession'.
The Making of a Tintype
Slideshow bij de New York Times over een fotografische techniek uit de jaren '50.. van de 19e eeuw.
Mr. Sokosh uses simple wooden cameras of his own design and fabrication, combined with original 19th-century lenses. He also uses a World War I-era artillery wagon with a tent structure added as a portable darkroom.
half awake and half asleep in the water
Half boven en half onder water genomen foto's van Asako Narahashi (Japan?)
Beers With: Vermeer
David Hobby (strobist.com) 'interviewt' Vermeer:
He is Dutch, and known for his portraiture as well as his use of chiaroscuro-style light, which has become the basis for the way many photographers light today. It is against that backdrop that we began our chat.
Coraline opening title sequence
Bij Art of the Title kwam van de week de opening van de stop-motion animatiefilm 'Coraline' online. Ik zag 'm zelf in 3D, wat redelijk werkte, maar in 2D wordt de titel er niet slechter op.
Cities at Night
Video (WMV helaas) van nachtfoto's van verlichtte steden genomen vanuit het ISS. Niet alleen mooie foto's, maar ook knap wat ze hebben weten te fabriceren om de foto's scherp te krijgen (een tracking systeem aangedreven door een elektrische schroevendraaier bijvoorbeeld) uit 'reserveonderdelen'.
Stephane Halleux - Steampunk sculptures
Biggest, Tallest Tree Photo Ever
Een fotograaf voor National Geographic maakt een nogal grote foto van een boom:
Eventually, though, he devised a way to do redwoods justice. It involved three cameras, a team of scientists, a robotic dolly, a gyroscope, an 83-photo composite and a lot of patience.
Foto in National geographic fotowedstrijd
via https://ngm.nationalgeographic.com/photo-contest/2009-wallpaper
Stunning Views of Glaciers From Space
PhotoSketch: Photoshop + Image Recognition = Awesome
Settings for an Accurate Histogram
Goede tip over het verkrijgen van een zo betrouwbaar mogelijk histogram op je camera: Zet (ook al schiet je RAW) de contrastinstelling zo laag mogelijk. Het histogram wordt opgebouwd vanuit de in-camera jpeg.
A Closer Look at the Annie Leibovitz Lavazza Case
Naast de 24 miljoen dollar schuld blijkt de fotografe nu ook nog 's een serie foto's, gemaakt door een andere fotograaf tijdens het scouten naar goede locaties in Italië, gebruikt te hebben in een eigen serie (foeilelijke) foto's.
ISO50 Blog - The Blog of Scott Hansen » Blog Archive » Color Management: A Field Guide
Na een kleine vertraging zijn de Schotland-foto's Ă©n de video dan eindelijk online:
Kseniya Simonova - Sand Animation
Video van een optreden van een OekraĂŻense die met zand een heel verhaal vertelt.
In flight - The Big Picture
Van blusvliegtuigen tot vliegshows tot Virgin Galactic's WhiteKnight2, prachtige foto's op the Big Picture.
Revisiting the South Bronx, 35 Millimeters at a Time
The only way I could even try to confront this confusion was to slice it up into snapshots, each frame giving the illusion of a neat answer to inexplicable questions. For five years, I wandered from Fordham Road to Mott Haven, taking thousands of pictures in parks, street fairs, stores and even empty lots.David Gonzales bekijkt en praat over zijn foto's uit de jaren '70 in the Bronx.
Unblinking, Yet Distant
The way an elegant young lady wears a little glass heart on a thin chain over a lace band collar (Slide 15), she could be a character imagined by Tolstoy, Pushkin or Dostoyevsky for one of their heart-rending novels and novellas. But Mr. Videninâs pictures tell short stories of todayâs Russia. Some are strikingly forthright, others full of cautious allusions.Een diashow van portretten door Russische fotograaf Oleg Videnin.
A Photo Editor - Matt Mendelsohn â The Lessons of Lindsay
Een fotograaf die op eigen initatief een fotoverslag en artikel schrijft over een modestudente die na amputatie van alle ledematen les ging geven.
He ended up photographing and writing a compelling 10,000 word piece about Lindsay that was recently published⊠on sportsshooter.com (here). He shopped it around to several publishers but they all turned him down. At one big national newspaper the publisher said âadvertisers wanted happier stories, not âdepressingâ ones.â
Behind the Scenes with Mad Men
Analyse van de poster die seizoen 3 van de tv-serie Mad Men promoot. Bekijk ook de achter de schermen-video van de fotoshoot (met een kantoor in een bak water).
Hands on with the Canon EF 1200 f/5.6L
Een korte video van een aantal (natuur)fotografen die een middagje met een canon ef 1200mm objectief spelen. Deze lens, die tweedehands meer dan 100.000 dollar kost, waarvan er naar het schijnt minder dan 12 zijn gemaakt. Enkele zijn in het bezit van Sports Illustrated, de National Geographic heeft er vast ook wel ergens Ă©Ă©n liggen, en vermoedelijk heeft FBI/CIA/Willekeurige 3-letter-afkorting er ook wel 1.
Specifying an image's license using RDFa
Google image search heeft sinds kort (enige) support voor het zoeken naar afbeeldingen met een creative commons licentie. HIer wordt uitgelegd hoe je je afbeeldingen als zodanig kunt aanmerken.
Marcin Sacha
Een serie foto's van heuvellandschappen. Bekijk ook de rest van het portfolio
Trump Tower Pictures
Als je elke dag vanuit een enorme hijskraan werkt, en graag foto's maak, kan dat tot bijzonder mooie resultaten leiden.
The Longest Way 1.0
Timelapse video van een wandeltocht van meer dan 4500 kilometer door China, door een Duitser die eigenlijk naar Duitsland wilde lopen.
Uber-Cool Video Projections On Buildings
Chase Jarvis over een Nederlands bedrijf dat met projecties op gebouwen bijzondere resultaten weet te bereiken. Door slim gebruik te maken van licht en schaduw-werking van de projectie slagen ze zelfs erin het gebouw te laten instorten.
The Art of Deception
Fotogalerij van National Geographic over camouflagetechnieken van insecten. Mooi lesje macrofotografie.
Cover creation
Een timelapse video van het totale totstandkomingsproces van een cover voor het tijdschrift MacWorld.
Phillip Toledano - Days with My Father
Ik weet niet zeker of ik deze al eens had gedeeld. Als het wel zo is, ach, hij verdient 't nog eens gezien te worden. Indrukwekkende foto's, verhaal en uitvoering.
Brad Pitt in Wired
Interview met een creative director bij Wired over een fotoserie met Brad Pitt gefotografeerd door Dan Winters. Van het idee, via setbouw tot de uiteindelijke foto's een leuke blik achter de schermen.
le tour de humphreys
Een kijkje achter de schermen bij een fotograaf in de Tour de France.
da Tripod
Korte video van natuurfotograaf Moose Peterson over zijn statief. Een beetje te merkgericht, maar er zitten goede tips in.
Nails life (38 foto's)
Prachtige serie foto's van een bijzonder alledaagse onderwerp. (via theonlinephotographer.com)
Where does digital noise come from?
Goede korte uitleg van de oorzaak van beeldruis. Niet technisch en met heldere voorbeelden.
The Photographer: The Making of a Graphic Novel
Een fotograaf en een striptekenaar werkten samen om een graphic novel te maken over het werk van de fotograaf in Afghanistan in de jaren '80.
78 Photography Rules for Complete Idiots
Essentiële tips hoe je geen waardeloze foto's maakt. Elke tip heeft een 'fout' en een 'goed' voorbeeld. Met briljante tips als "It is better to photograph clouds, when there are clouds" is dit een waardevolle bron. (De reacties zou ik overslaan)
Mier in superhoge resolutie
Een foto (eigenlijk een serie foto's aan elkaar geplakt, panorama-style) van een mier.
Super-slowmotion
Een reeks filmbeelden geschoten op 1000 frames per seconden (het laatste shot zelfs op 2500 fps). Bijzondere manier om de wereld te zien.
light-test.com
Een site vol foto's van lichttests van foto-assistenten. Nutteloos maar toch leuk.
Underwater Sculpture
Beelden onder water, veranderend door de groei van algen en koraal. Via @TEDchris
color correction for images in Firefox 3.5
Firefox had al enige tijd ondersteuning voor kleurprofielen, maar deze stond standaard uit en was niet gemakkelijk aan te zetten. Vanaf versie 3.5 staat deze instelling standaard aan. Dit levert betere kleurweergave van afbeeldingen op voor gebruikers van deze browser. Safari had al geruime tijd uitgebreide support voor kleurprofielen van afbeeldingen. (Via https://gvenkdaily.nl)
Olympus E-P1 'Digital Pen' Officially Announced
Olympus heeft de eerste camera in de 'micro four-thirds' lijn gelanceerd: Een compactcamera met een (bijna) dslr-grootte sensor Ă©n verwisselbare objectieven. De eerste berichten zijn positief.
Iran's Disputed Election
Foto's van de demonstraties die uitbraken na de verkiezingen in Iran.
Betere cloning en scaling van afbeeldingen
Na de redelijk revolutionaire 'content aware rescaling' zoals toegepast in Photoshop CS 4 heeft de wetenschap niet stil gestaan. In deze video worden een nieuwe methode van resizen, het verplaatsen van delen van afbeeldingen en het invullen (of weghalen) van onderdelen van foto's gedemonstreerd.
Home - door Yann Arthus-Bertrand
Bekend van prachtige luchtfoto's van de meest uiteenlopende plekken op de aarde, een film gemaakt door Yann Arthus-Bertrand. Een eerbetoon aan de wereld en een noodkreet. Bekijk vooral in HD kwaliteit!
Yann Arthus-Bertrand, bekend om zijn luchtfoto's van de meest uiteenlopende landschappen, heeft een film gemaakt over de aarde, en hoe we hiermee om moeten gaan. In de onderstaande video (via TED) verteld hij hierover:
De film is in zijn geheel te zien via Youtube.
Strobist: Drop and Give Me Twenty
Aan te raden voor iedereen die een paar oude flitsers heeft liggen maar niet weet wat te doen: Volg vanaf juni deze serie en doe mee met de opdrachten!
Why There Will Never Be a Simple DSLR
'If you started with one of today's radically over-featured electronic wonders and deleted 90% of all the fripperies that weren't absolutely necessary, here's what the camera companies would hear, over and over again, from everybody: "I absolutely love the idea of your new Nonetax ABC, and I had been planning to buy oneĂąâŹâuntil I found out that it doesn't have [feature x]. Why oh why couldn't you have built the Nonetax exactly like it is, but with [x]?"'
Sic Transit
De laatste dagen is overal een foto te zien van het silhouet van de space shuttle "Altantis" tegen de zon. De foto werd voor mij nog waardevoller toen ik ontdekte dat de mogelijkheid deze te maken slechts 0.3(!) seconden duurde. Ook was het alleen mogelijk deze foto te maken vanaf 1 specifieke plek van een paar vierkante kilometer. Zie ook de site van de maker: https://legault.club.fr/atlantis_hst_transit.html
Noise Is Your Friend
Een vrij technisch artikel dat uitlegt waarom een lichte mate van ruis je foto kan verbeteren.
Afgelopen donderdag gaf ik vanuit de Cycloop een presentatie natuurfotografie voor leden van de biologenvereniging van de RU. De presentatie was bedoeld voor beginners. Na afloop volgde een praktijkworkshop in de omgeving van de Duivelsberg.
De sheets van de presentatie zijn hieronder ingevoegd. Zonder het verhaal is het niet bijzonder nuttig. Onder de sheets heb ik de belangrijkste punten nog 's op een rij gezet.
Belichting
Omdat deze presentatie gericht was op beginnende fotografen, meest gewapend met compactjes, ben ik begonnen met wat basisinformatie. Ik begon met een toelichting op de begrippen ISO, sluitertijd en diafragma. Hierbij ging het vooral om de invloed van verandering in 1 van de 3 waardes op de andere 2. (Bij het veranderen van diafragma moet sluitertijd in tegengestelde richting evenveel veranderen)
Hierna gaf ik aan wat voor effecten veranderingen kunnen geven, in het kort:
- Klein diafragma: Grote scherptediepte, veel van de foto zal scherp zijn. Fijn bij landschapsfoto's. Noodzakelijk bij veel macro's, vanwege de geringe scherptediepte bij extreme close-ups. (Groot f/getal)
- Groot diafragma: Kleine scherptediepte, een onscherpe achtergrond. Met name gewenst bij portretten (ook van dieren) (Klein f/getal).
- Sluitertijd: Gebruiken om beweging te bevriezen, of juist beweging te benadrukken (bijvoorbeeld bij de waterval, of de paardebloem).
- ISO: Gebruiken als 1 van de andere waardes tegen de limiet aanloopt. Bij té lange sluitertijden kan de ISO omhoog.
Vervolgens ging ik wat dieper in op belichting, de werking van het histogram en wanneer belichtingscompensatie te gebruiken (licht onderwerp, compensatie omhoog..).
Scene-modes
Omdat veel van de deelnemers compact-camera's zonder handmatige instellingen hadden, heb ik wat tijd besteed aan het toelichten van verschillende 'scene-modes' (de portret-, landschaps- en sportstanden):- Portret: Zorgt voor kleine scherptediepte door het diafragma zo ver mogelijk open te gooien. Ook nuttig in andere gevallen waar je je onderwerp wilt laten afsteken tegen een wazige achtergrond.
- Landschap: Precies omgekeerd. Een grote scherptediepte wordt bereikt met een klein diafragma. Nuttig voor landschappen, maar ook als je graag wat meer scherptediepte hebt bij een opname van enkele planten net achter elkaar.
- Sport: Zorgt voor een korte sluitertijd. Bij bewegende insecten en dieren prettig om te gebruiken, bij veel wind ook voor planten te gebruiken. (Nadeel: Groot diafragma met weinig scherptediepte)
- Macro: Zorgt voor een kleinere minimale scherpstelafstand. Nuttig voor macro's, verrassend genoeg!
Ik besloot de presentatie met wat voorbeelden waarbij ik aangaf welke scene-modes het best gebruikt konden worden.
Mysterious Photoshop Blending Modes
Artikel over blending modes in Photoshop. Met een aantal aardige voorbeeldafbeeldingen waarmee het effect van de verschillende modi te testen is.
Anatomie van een DSLR
Een 'exploded view' van een digitale spiegelreflexcamera, met toelichtingen.
Megan Fox Gets the Red One Treatment for Esquire Cover
(Voor zover ik weet) de eerste coverfoto gemaakt met een videocamera. De Red one werd gebruikt voor deze foto, een still uit de video wordt gebruikt op de cover. Sport- en persfotografen kunnen zich maar beter gaan inlezen.
Fitting a Pint in a 12-Ounce Can
Artikel op The Online Photographer over het weergeven van foto's met een groot dynamisch bereik. Gaat specifiek in op het omzetten van RAW-bestanden voor weergave op beeldschermen en prints. Het probleem zit hem erin dat de 12 of meer stops aan dynamisch bereik die in een RAW-file 'opgesloten' zitten niet weer te geven zijn op schermen en afdrukken. Hoe je dit bereik samentrekt is belangrijk voor de uiteindelijke weergave van een afbeelding.
Strobist: Backlit Night Portrait
Met een flits de voorgrond bevriezen en de achtergrond met lange sluitertijden oplichten.
Painting with light
Over het fotograferen met lange sluitertijden en vervolgens (in dit geval) het landschap 'inkleuren' met licht.
Histogram Basics
Een eenvoudige uitleg van het histogram, enigszins gericht op Photoshop.
What Does TOS Mean Anyway?
Over de (veel te) algemene en verstrekkende algemene voorwaarden van veel sites (als Vimeo, facebook e.d.). Hierover schreef ik eerder met betrekking tot NuFoto en het inmiddels -gelukkig- ter ziele gegane skoeps.
Behind the Scenes of an Album Cover Shoot
Digital Photography school interviewt een fotograaf over haar werk voor het nieuwe album een muzikant.
AIG and US Airways Seek to Cover Up Flight 1549 Recovery Photos
The Online Photographer over de fotograaf die de berging van het vliegtuig dat recent in New York crashte heeft gedocumenteerd. De fotograaf werkte voor het bergingsbedrijf en had volledige toegang, maar wordt nu door verzekeraar AIG verboden de foto's te publiceren.
The Online Photographer: Shapes of Some Things Long to Come
Uit technologische ontwikkelingen worden mogelijke (ver)toekomstige mogelijkheden voor beeldsensoren afgeleid en besproken. Of en wanneer deze zaken in je camera te vinden zullen zijn, geen idee. Maar het is goed mogelijk dat het gaat gebeuren!
Photography Critique :: Episode 4
Zack Arias bespreekt op verzoek (online) foto-portfolio's. Mensen die weten waar ze naar kijken horen praten over foto's (soms hard) kan erg verhelderend werken.
The Basics of Light Revisited - TWIPPHOTO.COM
Enkele basisbegrippen met betrekking tot licht.
Pixto-F | Services for photographers
Forever's Not So Long
Korte film waarin voor altijd een wel erg duidelijke grens heeft.
Flickr Collection on Getty Images
Getty heeft enige tijd geleden een deal gesloten met flickr, waarbij fotografen die hun foto's op flickr.com hebben staan benaderd kunnen worden om deze via Getty te laten verkopen (stock). Deze collectie is inmiddels online. De tarieven zijn hoog, geen microstock, maar Getty pakt 80% van de verkoopprijs. Om je werk in deze verzameling te krijgen moet je door Getty worden uitgenodigd.
Sex, Lies and Photoshop
Video van de New York Times over de grote hoeveelheid retoucheerwerk (tot aan frankenstein-achtige samenraapsels van verschillende foto's).
The Online Photographer: Lensbaby Composer Review
Een review van de nieuwste lensbaby: De lensbaby Composer.
Cumulus Light Canopy
Een ander gebruik van foto-paraplu's
Strobist: CERN Pt. 2: "Just What do You Think You are Doing, Dave?"
Een stap-voor-stap uitleg van de totstandkoming van 2 foto's gemaakt in de computerruimtes van CERN.
64 Tips voor oorlogsfotografen
Oorlogsfotograaf Bruce Haley geeft in zijn 'Tao of War Photography' tips -met een sarcastische ondertoon- hoe te overleven als oorlogsfotograaf. Met nuttige informatie als "Never Ride an Asian Elephant While Wearing Shorts".
Carioca Studio - F STOP
Online fototijdschrift interviewt Roemeens fotografencollectief, met focus op een campagne voor het WNF.
'Last One Out, Please Turn On the Light'
Foto's van de laatste professionele doka's in Londen. Vereeuwigd voor ze voorgoed verdwijnen.
More on Dynamic Range
Een uitgebreide uitleg met voorbeelden van de (beperkingen aan) dynamisch bereik.
Great Performers - The New York Times
Fotograaf Paolo Pellegrin (Magnum) portretteerde voor de NY Times 8 acteurs.
mamabart.viewbook.com
Foto's die de wetten van de zwaartekracht tarten. via https://twitter.com/marieke_h
Strobist: Follow the Bouncing Ball for Advice on Lighting Glasses
Een video over het voorkomen van hinderlijke reflecties in brillen bij portretten.
cellular obscura
Fotoblog van een professioneel fotograaf die op dit blog alleen foto's gemaakt met zijn mobiele telefoon plaatst.
Glowing Cities Under a Nighttime Sky
Een timelapse video uit het raam van een vliegtuig, waarin lichtvlekken in het wolkendek voorbij suizen. Elke vlek is een stad in de VS.
Q&A: Elliott Erwitt on the Inauguration
Elliot Erwitt (Magnum) fotografeerde de inauguratie van Obama.
Chinese New Year - Welcoming the Ox
Beelden van het Chinees Nieuwjaar
Flickredit
Een programma waarmee je (onder andere) je foto's vanuit Flickr kunt downloaden mét behoud van tags en dergelijken. Informatie die in flickr is toegevoegd wordt naar de IPTC-data van de foto weggeschreven.
foto van Defensie uit Uruzgan gemanipuleerd - de Volkskrant
Een door een defensiefotograaf genomen foto uit Uruzgan, welke een nieuwsprijs won, blijkt gemanipuleerd. De betrouwbaarheid van foto's genomen in opdracht van defensie was al lastig te bepalen, dit geval maakt het er niet beter op.
Long Exposure Photography: 15 Stunning Examples
Met een lange belichtingstijd kun je bijzondere foto's krijgen. Deels wat cliché, maar mooie foto's!
Chris Jordan pictures some shocking stats | Video on TED.com
Chris Jordan toont zijn foto-illustraties opgebouwd uit gigantische aantallen (1 miljoen plastic bekers per 6u in vliegtuigen in de VS, 1/4e van alle gevangenen zijn Amerikanen).
Top 10 Incredible Early Firsts In Photography - The List Universe
Een verzameling 'eerste' foto's. Van de eerste digitaal gescande foto via de eerste kleurenfoto tot aan de allereerste foto
'camoflague' by liu bolin
Een Chinese kunstenaar die aan een bijzondere (en ongetwijfeld) tijdrovende vorm van camouflage doet
The Impossible Project
Een groep heeft de Nederlandse fabriek en apparatuur van Polaroid gered en wil in 2010 weer film gaan produceren.
Chris Jordan Amerika in cijfers, in foto's
Een visuele weergave van de bijna onvoorstelbare hoeveelheden zooi die verbruikt worden in de VS. 28000 olievaten (per 2 minuten), 320.000 gloeilampen (kun je laten branden met wat er aan energie verloren gaat in huizen).
Even geleden schreef ik hier over Photosynth, Geotagging en Google Streetview, en hoe (technieken als) Photosynth Streetview overbodig zouden kunnen maken. Een sterk voorbeeld van de kracht van deze techniek is te zien op de photosynth-pagina over de benoeming van Obama. CNN heeft opgeroepen massaal foto's in te sturen van 1 moment. Ik ben benieuwd hoeveel detail er zichtbaar zal worden als al deze (honderden, duizenden?) foto's gecombineerd worden!
Gerelateerd:
-
%RELATEDPOSTS%
Zoals half Nederland ben ik dit weekend richting het ijs getrokken. Thuisgekomen zonder botbreuken maar mét een serie foto's. Ik hou nu eenmaal meer van fotograferen dan van schaatsen (ook al ben ik tijdens de elfstedentocht van '85 geboren!). Het resultaat:
Scenes from the Gaza Strip - The Big Picture - Boston.com
Beelden van het Israëlische offensief in de Gaza-strook.
Playing With Fire - How to Photograph Fire
Op digital-photography-school.com een introductie in het fotograferen van vuur. Dit soort foto's, waar je buiten het 'normale' gaat zijn vaak een goede oefening om je technisch begrip te vergroten.
Nature's Revenge on Flickr
Sommige mensen moeten hun auto vaker gebruiken.
6 months over Bristol
Een Britse fotograaf maakte foto's met een belichtingstijd van 6 maanden (!) in Bristol. Met een eenvoudige pinhole-camera legt hij een half jaar vast in 1 foto. (Via theonlinephotographer.com)
Vendor Printer Profiles - James Duncan Davidson
De juiste kleurweergave bij het afdrukken van foto's is moeilijk te bereiken. Naast het calibreren van je beeldscherm is ook het gebruik van de juiste kleurprofielen voor het gebruik van je printer+papiersoort van belang.
Wooster Collective
Geotagging
Een ontwikkeling die al enige tijd aan de gang is is de steeds verdere integratie van GPS-ontvangers in allerlei apparatuur. Het begint een 'standaard' feature van mobiele telefoons te worden, en langzaam aan beginnen meer en meer camera's ingebouwde gps-ontvangers te krijgen. Ook is er volop software verkrijgbaar om gps-logs van losse ontvangers te koppelen aan foto's.
Met deze foto's waaraan naast tijd, datum en camera-informatie ook de locatie is gekoppeld, zijn al veel mooie dingen mogelijk. Bekijk Google maps maar eens met de laag 'foto's' ingeschakeld.
Google Streetview
Waar Google sowieso steeds meer mee bezig is is het weergeven van zoveel mogelijk informatie in zijn kaarten. Met Streetview, nu nog met redelijk beperkte dekking, maar binnenkort ook in Nederland, kun je locaties vanaf de kaart bekijken alsof je midden op straat staat. Bekijk hieronder het voorbeeld (de Arc de Triomphe te Parijs):Het creëren van al deze beelden is een dure onderneming voor Google. Ze moeten auto's met dure camera-installaties over alle wegen in een gebied laten rijden om deze panorama's te kunnen maken. Daarnaast moeten ze dit regelmatig herhalen om de gegevens actueel te houden.
Photosynth
Alweer enige tijd geleden is Photosynth toegankelijk geworden voor iedereen. Photosynth is een product van Microsoft Labs, het meest innovatieve onderdeel van Microsoft. Voor diegenen die photosynth niet kennen is deze video wel interessant (TED presentatie Photosynth, vanaf 2:46m):Hoewel Microsoft Photosynth adverteert als een nieuwe methode om door geografisch verwante foto's te bladeren, is het in potentie een veel krachtiger middel. Het analyseert verschillende foto's op overlappende onderdelen, en bepaalt zo uit een serie de positie van verschillende onderdelen op de foto's ten opzichte van elkaar. Hieraan gekoppeld wordt ook de positie van de camera bepaalt.
Automatische geotagging van geografisch gelinkte foto's
[caption id="attachment_171" align="alignleft" width="300" caption="New York in Google Earth (C) Google"][/caption]Met als uitgangspunt enkele foto's waarvan de geografische coördinaten bekend zijn moet middels Photosynth een betrouwbare fotografische weergave van grote gebieden kunnen worden gemaakt. Photosynth heeft al bewezen met een relatief kleine hoeveelheid fotomateriaal van een grote hoeveelheid punten de relatieve posities te kunnen bepalen. Met een bekend beginpunt kunnen zo al deze punten (en foto's) in kaart worden gebracht.
Een stapje verder zou zijn om deze punten om te zetten naar een driedimensionale weergave van de objecten, waarbij de foto's kunnen worden gebruikt om deze objecten 'in te kleuren'. Als zo van een gebied (denk aan een veel gefotografeerde stad als Parijs) maar voldoende overlap in foto's bestaat, kan zo een model worden opgebouwd van een volledig gebied. Door deze informatie weer te plaatsen in een weergave zoals Google Streetview gebruikt, kan een nog nauwkeuriger beeld van een gebied worden verkregen. Zolang er nieuw fotomateriaal beschikbaar blijft komen kan dit beeld continue worden uitgebreid en vervangen met actueler beeld.
Gerelateerd:
-
%RELATEDPOSTS%
kewlchops: Not quite what I had in mind
George Oates (Ă©Ă©n van de eerste werknemers bij Flickr, en degene die het 'Commons' project beheerde) over haar plotselinge ontslag door Yahoo!2008, the year in photographs (part 3 of 3) - The Big Picture - Boston.com
Het jaaroverzicht in foto's van the Boston Globe: Deel 3/3The year 2008 in photographs (2/3) - The Big Picture - Boston.com
Deel 2 van het jaaroverzicht in foto's van het weblog 'The Big Picture' van the Boston GlobeStanley Kubrick's Boxes [entire documentary]
Een documentaire over Stanley Kubrick aan de hand van zijn archief, opgeslagen in honderden dozen.A photographer, the White House, and a smashed SD card: A data-salvaging saga | Ask the Photographer
Hoe een fotograaf met een volledig verwoeste SD-kaart toch zijn foto's uit het Witte Huis wist te redden.The year 2008 in photographs (1/3) - The Big Picture
Deel 1 van het jaaroverzicht in foto's van het weblog 'The Big Picture' van the Boston GlobeWhite Balance, Part I: Accurate Color
Een goede inleiding in het begrip witbalans.Film vs Digitaal - Enorme afdrukken
Een Brits tv-programma wil het kwaliteitsverschil tussen film en digitaal nu 's goed bekijken, en maakt tientallen meters hoge afdrukken. (via photofacts)Canon 5D Mark II Review
Op zijn website heeft acteur Jeff Bridges Making Iron Man geplaatst. Een 'boek' met foto's achter de schermen van de film Iron Man.
Het begrip DPI is voor veel mensen verwarrend. Er wordt veel waarde gehecht aan een, voor fotografen, vrij onbelangrijke eigenschap. Ik zie vaak vragen langskomen als "Ik moet een foto aanleveren in 300 DPI, maar mijn foto's zijn maar 72 DPI.". Waarschijnlijk ontstaat de verwarring uit een combinatie van:
- Instructies van drukkers en afdrukcentrales die vaak vragen bestanden in "300 DPI" aan te leveren.
- Camerafabrikanten die de DPI waarde in de meta-data van een bestand invullen met een willekeurige waarde (vaak 72 of 300 DPI).
- Het idee dat de DPI-waarde iets zegt over de afdrukkwaliteit van een bestand.
Wat is DPI?
Ik zal proberen een heldere uitleg te geven van het begrip DPI. Het wordt vaak geprobeerd maar het blijft lastig duidelijk te maken wat het precies betekent. DPI, ofwel "Dots per Inch" geeft een relatie aan tussen een afbeeldingsbestand en de afdruk hiervan.1Letterlijk betekent het "Punten per inch (2.54 cm)". Het feit dat het een relatie is tussen bestand en afdruk geeft direct aan waarom je eigenlijk niet kunt spreken van een DPI-waarde van een afbeelding. Alleen relatief aan de afdrukmaten is er iets over te zeggen. Enkele voorbeelden:
- Een foto van 2540 x 3810 pixels wordt afgedrukt op 10 x 15 cm. 10 cm is 25.4 inch. 15 cm is 38.1 inch. Het aantal beeldpunten per inch op de lange zijde van de afdruk is dan ook 3810/38.1=100. Op de korte zijde is dit 2540/25.4=100. De afdruk is dus gemaakt met 100 dpi.
- Dezelfde foto van 2540 x 3810 pixels wordt nu afgedrukt op 100x150 cm (254x381 inch). Het aantal DPI neemt af tot 10. De berekening: 2540 punten verdeeld over 254 inch geeft 10 punten per inch.
- Een andere foto van 254 x 381 pixels wordt afgedrukt op 0.85 x 1.27 inch. Het bestand is duidelijk veel te klein om op 300 dpi af te drukken. Behalve als dit op heel klein formaat is: 254 punten gedeeld door .85 inch = 300 dpi.
-
[caption id="attachment_104" align="alignnone" width="200" caption="300 DPI"][/caption]
-
[caption id="attachment_103" align="alignnone" width="200" caption="72 DPI"][/caption]
-
[caption id="attachment_102" align="alignnone" width="200" caption="1 DPI"][/caption]
Conclusie
DPI is een handige maat voor drukkers, maar zegt niets over de kwaliteit van een fotobestand op zichzelf. Alle bekende afdrukcentrales vragen een bestand te verzenden en daarbij aan te geven op welk formaat de afdruk moet komen. Hierna berekent de printer zelf hoeveel dpi de afdruk dus zal worden. In verreweg de meeste gevallen zal de (toevallige) dpi-waarde in een bestand dus van geen enkel belang zijn.- DPI heeft meerdere betekenissen. Dit om het nog wat ingewikkelder te maken. De betekenis die hier van belang is is die welke ook bekend staat onder de naam 'PPI', of Punten Per Inch. Het gaat om de ruimte die 1 pixel zoals deze op het scherm te zien is inneemt op een afdruk. Een ander gebruik van de term DPI is die van afdrukresolutie van een printer. Een printer die op 300 DPI afdrukt verwijst dan naar een printer die 300 individuele inktbolletjes op papier zet in 1 inch. Deze bolletjes bestaan echter uit slechts 1 van de kleuren van de printer. Een aantal van deze bolletjes samen maken dan 1 'pixel'. â©
Alweer even geleden (28 oktober 2008) kwam Frans Lanting vertellen over zijn project Life: a Journey through Time. De video is hierboven te zien. De website van dit project is te vinden op https://www.lifethroughtime.com/ De website van Lanting is te vinden op https://franslanting.com/
Een weekje later hingen onze negatieven nog altijd aan een waslijntje in de DoKa. Het was tijd voor het echte werk, die minuscule verkeerd-om 35 millimeter grote plaatjes veranderen in een flinke afdruk. Maar ja, hoe doe je dat?
- 1 lamp
- 1 negatief
- 1 vel fotopapier
Het leuke is de controle die je op dit moment hebt. Voor je je fotopapier onder de lamp legt kun je je foto vast zien, en dus bepalen hoe groot deze gaat worden. Met teststroken kun je belichting variëren, door selectief delen van je papier te belichten kun je (het mij vanuit Photoshop welbekende, maar in het echt nog nooit geprobeerde) doordrukken en tegenhouden beoefenen, en zo steeds dichter bij je ideale afdruk komen.
Veel werk? Ja, het kost meer tijd dan wat gesleep met sliders in Photoshop of Lightroom, maar het langzaam zien ontstaan van een foto in het ontwikkelbad heeft, ook in deze digitale tijd, ook voor iemand die nauwelijks analoog heeft gefotografeerd, iets magisch.
Eerdere posts in deze serie
Met m'n nog lang niet volgeschoten rolletje ging ik de eerste cursusavond op weg naar de doka. Daar stonden al enkele studenten te wachten. Met z'n vijven (4 cursisten en de 'leraar') daalden we af naar de fietsenkelder van één van de flats op Hoogeveldt. Door de fietsenkelder, een donker gangetje, de deur door, en daar waren dan, weggestopt, zoals het hoort, 2 dokas.
Voor we konden beginnen kregen we nog wat uitleg. Helaas kon ik daar niet mijn volledige aandacht bij houden, gezien het feit dat van mijn rolletje van 36 pas op 12 stond. Tijdens de uitleg heb ik me dan ook voornamelijk toegelegd op het fotograferen van mijn medecursisten. Gelukkig is het ontwikkelen van zwart-wit film eigenlijk helemaal niet moeilijk. De truc bestaat voornamelijk uit het lospeuteren van je rol uit de houder, en 'm daarna op een andere houder rollen. Op zich niet lastig, behalve dan dat het in het donker moet.
Heb je eenmaal je rolletje overgebracht, dan doe je deze in een lichtdichte container, waarna het licht weer aan mag! Hierna is het een kwestie van wat scheikunde en het betere maatbekerwerk. 3 verschillende chemicaliën verdunnen, ze in de container gieten en al schuddend zorgen dat ze er precies lang genoeg (maar niet te!) inzitten. Klaar? Even laten rusten en na een minuut of wat heb je een lange sliert negatieven, net als bij de Hema (knippen moet je natuurlijk ook zelf even doen).
Een week later konden we met onze droge negatieven aan de slag. Het echte werk: afdrukken maken! Dit deel van het proces lijkt de meeste ruimte voor eigen inbreng te hebben.
Het is alweer even geleden, maar half november heb ik een doka-cursus gevolgd. Nu heb ik nooit analoog gefotografeerd, op een paar filmrolletjes op vakantie na. Toch leek het me leuk om 's 'ouderwets' aan het werk te gaan, en helemaal zelf verantwoordelijk te zijn voor een uiteindelijke afdruk.
Nu had ik mij een maandje eerder aangemeld bij de fotografie-vereniging van de universiteit de cycloop, welke op dat moment een fotowedstrijd organiseerde. Nu hou ik eigenlijk helemaal niet zo van wedstrijden, zeker subjectieve wedstrijden als dit, maar goed, op de valreep toch nog maar een foto) ingestuurd.
Natuurlijk herinnerde ik me dat er ook een prijs aan verbonden was, dus thuisgekomen keek ik toch maar 's online, en wat bleek: Ik mocht meedoen aan de dokacursus, welke 3 dagen later begon. Wat heen-en-weer gemail later had ik een vers rolletje ilford hp5+ (zwart/wit) in m'n vader z'n oude pentax-camera gefrummeld, en was ik klaar om te beginnen.