Fotolinks in de week van 10-01-2009 tot 17-01-2009

Earth, observed - The Big Picture - Boston.com

De foto's op 'The Big Picture' zijn altijd de moeite waard, maar deze lucht- en satellietfoto's van de aarde zijn nog 's extra het vermelden waard!

Diego Goldberg :: The Arrow of Time

Een familie maakt elk jaar op dezelfde dag een foto van elk gezinslid, van 1976 tot nu.

The Online Photographer: Shooting the Shuttle

Tips over een wat apartere tak: Astrofotografie. Nuttige links en ervaringen over het fotograferen van het ISS en de Space Shuttle. Ideaal voor een heldere winternacht.

Wooster Collective: Photoshop Adbusting In Belin

Een advertentie wordt -letterlijk- met Photoshop 'verfraaid'. Grap of diep commentaar op de onechtheid van de sterren?

The Impossible Art Of Li Wei

Chinese fotografie/stunts die de illusie van onmogelijke en gevaarlijke situaties geven, zonder gebruik van digitale trucage (maar met smoke and mirrors!)

The Online Photographer: What Is Bokeh?

Een mooi verhaal over 'Bokeh', een verwarrende term die feitelijk staat voor alle niet scherpe delen van een foto, en hoe deze eruit zien (afhankelijk van diafragma, lensontwerp etc.). Bijzonder want geschreven door de persoon die verantwoordelijk was voor de term (in het Engels).

Photosynth, Geotagging en Google Streetview

Geotagging

Een ontwikkeling die al enige tijd aan de gang is is de steeds verdere integratie van GPS-ontvangers in allerlei apparatuur. Het begint een 'standaard' feature van mobiele telefoons te worden, en langzaam aan beginnen meer en meer camera's ingebouwde gps-ontvangers te krijgen. Ook is er volop software verkrijgbaar om gps-logs van losse ontvangers te koppelen aan foto's.

Met deze foto's waaraan naast tijd, datum en camera-informatie ook de locatie is gekoppeld, zijn al veel mooie dingen mogelijk. Bekijk Google maps maar eens met de laag 'foto's' ingeschakeld.

Google Streetview

Waar Google sowieso steeds meer mee bezig is is het weergeven van zoveel mogelijk informatie in zijn kaarten. Met Streetview, nu nog met redelijk beperkte dekking, maar binnenkort ook in Nederland, kun je locaties vanaf de kaart bekijken alsof je midden op straat staat. Bekijk hieronder het voorbeeld (de Arc de Triomphe te Parijs):

Bekijk in Google Maps

Het creëren van al deze beelden is een dure onderneming voor Google. Ze moeten auto's met dure camera-installaties over alle wegen in een gebied laten rijden om deze panorama's te kunnen maken. Daarnaast moeten ze dit regelmatig herhalen om de gegevens actueel te houden.

Photosynth

Alweer enige tijd geleden is Photosynth toegankelijk geworden voor iedereen. Photosynth is een product van Microsoft Labs, het meest innovatieve onderdeel van Microsoft. Voor diegenen die photosynth niet kennen is deze video wel interessant (TED presentatie Photosynth, vanaf 2:46m):

Hoewel Microsoft Photosynth adverteert als een nieuwe methode om door geografisch verwante foto's te bladeren, is het in potentie een veel krachtiger middel. Het analyseert verschillende foto's op overlappende onderdelen, en bepaalt zo uit een serie de positie van verschillende onderdelen op de foto's ten opzichte van elkaar. Hieraan gekoppeld wordt ook de positie van de camera bepaalt.

Automatische geotagging van geografisch gelinkte foto's

[caption id="attachment_171" align="alignleft" width="300" caption="New York in Google Earth (C) Google"]New York in Google Earth (C) Google[/caption]

Met als uitgangspunt enkele foto's waarvan de geografische coördinaten bekend zijn moet middels Photosynth een betrouwbare fotografische weergave van grote gebieden kunnen worden gemaakt. Photosynth heeft al bewezen met een relatief kleine hoeveelheid fotomateriaal van een grote hoeveelheid punten de relatieve posities te kunnen bepalen. Met een bekend beginpunt kunnen zo al deze punten (en foto's) in kaart worden gebracht.

Een stapje verder zou zijn om deze punten om te zetten naar een driedimensionale weergave van de objecten, waarbij de foto's kunnen worden gebruikt om deze objecten 'in te kleuren'. Als zo van een gebied (denk aan een veel gefotografeerde stad als Parijs) maar voldoende overlap in foto's bestaat, kan zo een model worden opgebouwd van een volledig gebied. Door deze informatie weer te plaatsen in een weergave zoals Google Streetview gebruikt, kan een nog nauwkeuriger beeld van een gebied worden verkregen. Zolang er nieuw fotomateriaal beschikbaar blijft komen kan dit beeld continue worden uitgebreid en vervangen met actueler beeld.

Gerelateerd:

(A)Sociale Nieuwssites

Waarom is het onverstandig de foto's waar échte nieuwswaarde aan zit op sociale nieuwssites te plaatsen? Dit zal ik aan de hand van nufoto.nl en skoeps.nl uitleggen:

Tot voor kort was publicatie van nieuwsfoto's voorbehouden aan door kranten en nieuwsorganisaties uitgezonden betaalde beroepsfotografen.Twee ontwikkelingen hebben hier verandering in gebracht:

In de eerste plaats is het sinds de komst van de digitale camera gemakkelijk geworden om zeer snel na een nieuwsfeit foto's bij nieuwsorganisaties te krijgen. Dit alleen is niet voldoende voor de doorbraak van (buzzword) burgerjournalistiek.

Een tweede belangrijke ontwikkeling is de komst van (let op: nog één) web 2.0. Voor diegenen die het niet kennen: Web 2.0 is een handige term om een verzameling van ontwikkelingen op internetgebied mee te duiden. Met name het fenomeen sociale netwerk-sites (hyves, myspace, facebook e.d.) en user-generated content (alles wat de bezoeker zelf online plaatst) staan centraal. Voeg beide samen, en je krijgt: De sociale nieuwssite. Speciaal voor nieuwsfotografen in de dop zijn er 2 grote spelers: Skoeps.nl en Nufoto.nl. Deze sites nodigen je uit foto's in te sturen en zo kans te maken op eeuwige roem en misschien publicatie in een échte krant!

Het probleem met deze sites wordt duidelijk als tussen de brandjes en auto's in de sloot een écht unieke nieuwsfoto wordt geplaatst. Een foto die elke krant wel wil hebben, waar het journaal voor belt. Stel je voor dat de fotograaf zijn foto, net voor het journaal belt met een prachtaanbod, al op Skoeps heeft geplaatst. Dan is het jammer, maar naar het geld kan hij fluiten. Stond hij op nufoto.nl? Ook pech gehad.

Uit de algemene voorwaarden van skoeps.nl: (vet gedrukt door mij)

"Door akkoord te gaan met deze voorwaarden draag je uitdrukkelijk, onvoorwaardelijk en onherroepelijk alle intellectuele eigendomsrechten in hun meest volledige wettelijke omvang op al het materiaal, van welke aard ook (daaronder begrepen maar niet beperkt tot teksten, foto's en bewegend beeldmateriaal) dat je bij SKOEPS aanlevert (hierna het "materiaal") over aan SKOEPS."

En verderop:

"Daarnaast doe je hierbij onherroepelijk en onvoorwaardelijk afstand van enig persoonlijkheidsrecht en enig recht op vergoeding dat je met betrekking tot het Materiaal mocht hebben, voor zover deze afstand is toegestaan door de wet. Je erkent uitdrukkelijk dat deze afstand mede inhoudt dat SKOEPS het recht heeft om het Materiaal naar eigen inzicht aan te passen.

Indien en voor zover volledige overdracht op deze wijze niet mogelijk is, geef je SKOEPS hierbij een onbeperkte, wereldwijde, onherroepelijke, onvoorwaardelijke en exclusieve licentie, met het recht op sublicentie, om het materiaal openbaar te maken en te verveelvoudigen via ieder denkbaar medium, waaronder tv en internet, en voor ieder denkbaar doel. Je verklaart bovendien om op eerste verzoek alle door SKOEPS verzochte medewerking te zullen verlenen teneinde voornoemde overdracht, afstand en/of licentieverlening nader te formaliseren, waaronder mede begrepen het ondertekenen van documenten."

Samengevat: Je geeft je foto's weg, mag ze zelf niet meer verveelvoudigen of openbaar maken (tonen aan anderen, op je eigen site zetten, een kopie maken), en Skoeps.nl wordt eigenaar.

Bij Nufoto.nl luiden de relevante voorwaarden als volgt: (vet gedrukt door mij)

"Door akkoord te gaan met deze voorwaarden, geef je NU.nl voor altijd toestemming en een exclusieve licentie om de door jou ingestuurde foto of een gedeelte daarvan openbaar te maken en te verveelvoudigen. Deze licentie omvat onder meer, maar niet alleen, het recht om de foto of een gedeelte daarvan op te slaan in een databank en/of te publiceren op de website www.nu.nl of een van de andere sites van ilsemedia."

Geen overdracht van eigendom, maar gezien het feit dat ze een exclusieve licentie krijgen, is het resultaat gelijk: Geen enkele controle over je foto's. Wat betreft nufoto.nl heb ik op hun weblog hierover wat vragen gesteld. In reactie op mijn opmerkingen dat de voorwaarden nogal eenzijdig gesteld zijn antwoordde Jesse van nu.nl:

"We willen de voorwaarden zo opstellen dat de fotograaf de rechten op de foto behoudt. We zien dat ook als een kans om de serieuzere (freelance) nieuwsfotograaf aan ons te binden. Het kost ons nog even tijd om de voorwaarden zo op te stellen dat ze voor beide partijen goed werken, verwacht zeer binnenkort een update op dit blog!"

Datum: 15 augustus 2007.

Eind november vraag ik om een update. Het volgende was de reactie:

"Je hebt gelijk Joost, excuses voor het uitblijven van een update. We hebben gemerkt dat er een aantal haken en ogen zijn aan het geheel vrijgeven van de rechten. Een gevolg is bijvoorbeeld het opgeven van onze bemiddelende rol bij het verkopen van foto's. We kunnen dan de afnemer geen exclusiviteit meer garanderen wat resulteert in lagere (of uitblijven) van opbrengsten voor de fotograaf."

Op zich een goede reactie, soms duren dingen wat lang. Echter: een gemakkelijke oplossing zou zijn de exclusiviteit te waarborgen door tijdelijke exclusiviteit voor nufoto.nl te vragen (laten we zeggen 2 weken, nieuwsfoto's zijn daarna over het algemeen niet interessant meer). Zo kan een fotograaf na een paar weken weer gewoon met zijn foto's doen wat hij wil. Helaas is het sindsdien stil gebleven bij nufoto.

Iedere jurist is getraind contracten zo goed mogelijk dicht te timmeren. De voorwaarden van deze sites, zeker gezien het feit dat mensen zonder er iets aan over te houden (in de meeste gevallen) de content leveren, zijn echter veel te eenzijdig gesteld. Zelfs als ze willen vasthouden aan de voorwaarden zoals op hun sites gesteld, moet er wat mij betreft iets veranderen. Geef je content-aanbieders duidelijk bij registratie, en liefst bij elke upload, in duidelijke bewoordingen aan dat ze hiermee alle rechten op hun eigen foto's afstaan. Als je dan toch alle rechten afpakt, ben er dan tenmiste open en eerlijk over.

Macbook laptopstandaard

Superdeluxe laptopstandaard

Nu ik eenmaal gewend ben aan m'n nieuwe macbook, Windows mag alleen nog af en toe aan om in Internet Explorer sites te testen, is het tijd om m'n werkplek een beetje fatsoenlijk in te richten.

Stap 1 was het (kleine!) draadloze toetsenbord dat ik van Maureen kreeg voor m'n verjaardag. Een muis had ik al, en een 2e monitor stond nog op het bureau. Via een usb-hub zijn muis en 1 terabyte aan opslagruimte, m'n tekentablet en scanner ook direct aangesloten. Ter voorkoming van nekklachten en RSI-achtige dingen was een laptopstandaard nu dus het laatste wat ik nog nodig had. Probleem: Met zo'n handig draagbaar toetsenbord + muis wil ik een standaard ook elders kunnen gebruiken.

Je zou denken dat meer mensen dat probleem hebben, en dat er dus meer dan genoeg te vinden zou zijn. Helaas, alles is of veel te duur, of te lomp, of niet opvouwbaar, of alles bij elkaar. Tijd voor een eigen oplossing:

Het resultaat is hiernaast te bewonderen. 1 volledig op maat gemaakte laptopstandaard voor mijn macbook, gemakkelijk te demonteren, lichtgewicht, en ik heb een mobiele werkplek!

Schizofreen

Na de laatste Keynote van Steve Jobs heb ik 't dan toch gedaan. Een Macbook was al snel besteld (wit, want 180 euro voor een mooier kleurtje gaat me toch te ver).

Na anderhalve dag kan ik concluderen: Goeie keuze. Hoewel ik goed was ingelezen verbaas ik me toch hoe goed er over (vrijwel) alles is nagedacht. Van het kabel-opbergsysteempje in de adapter tot de user-foto direct bij eerste aanmelding (via ingebouwde iSight).

macbook met parallels waarin winXP wordt geïnstalleerd Macbook installeert WinXP
Hoewel ik niet het idee heb dat er iets is waar ik perse nog Windows voor nodig ga hebben, heb ik voor de zekerheid een demo van Parallels geïnstalleerd, waarmee nu Windows XP wordt geïnstalleerd. Puur in het geval van plotselinge (studie- of werk-)deadlines waarvoor ik nog even terug Windows in moet. Ik verwacht het niet veel nodig te gaan hebben.

Toch een weblog

Hoewel m'n laatste blog al een paar jaar dood is en sinds een half jaartje offline gehaald, ik deze site opzette met het doel géén weblog te beginnen en ik geen idee heb of ik voldoende (zinnigs) te melden zal hebben, laat staan of iemand het zal lezen, begin ik vandaag dan toch weer.

En met die zin heb ik hopelijk direct de langste zin ooit op dit weblog geschreven. Maar waarom dan toch beginnen? Omdat ik stiekem graag schrijf, misschien wat te melden heb, en in ieder geval een plek krijg om het één en ander wat te ordenen.

Nu de inhoud, waar het toch om gaat. Ik ben druk bezig m'n master rechten af te maken, probeer daarnaast nog m'n bachelor filosofie te halen, werk inmiddels dik 5 jaar voor Flyers Internet Communicatie en zoals uit de rest van de site blijkt, fotografeer graag. Ik zal dus vermoedelijk schrijven over deze onderwerpen, en met name de raakvlakken daartussen (Jawel, ze zijn er!). Maar goed, het kan ook best anders lopen. Ik ben benieuwd!