Mysterious Photoshop Blending Modes
Artikel over blending modes in Photoshop. Met een aantal aardige voorbeeldafbeeldingen waarmee het effect van de verschillende modi te testen is.
Artikel over blending modes in Photoshop. Met een aantal aardige voorbeeldafbeeldingen waarmee het effect van de verschillende modi te testen is.
Een 'exploded view' van een digitale spiegelreflexcamera, met toelichtingen.
(Voor zover ik weet) de eerste coverfoto gemaakt met een videocamera. De Red one werd gebruikt voor deze foto, een still uit de video wordt gebruikt op de cover. Sport- en persfotografen kunnen zich maar beter gaan inlezen.
Artikel op The Online Photographer over het weergeven van foto's met een groot dynamisch bereik. Gaat specifiek in op het omzetten van RAW-bestanden voor weergave op beeldschermen en prints. Het probleem zit hem erin dat de 12 of meer stops aan dynamisch bereik die in een RAW-file 'opgesloten' zitten niet weer te geven zijn op schermen en afdrukken. Hoe je dit bereik samentrekt is belangrijk voor de uiteindelijke weergave van een afbeelding.
Op het flickr developer blog
Surrealistische sculpturen ter inspiratie.
Met een flits de voorgrond bevriezen en de achtergrond met lange sluitertijden oplichten.
Over het fotograferen met lange sluitertijden en vervolgens (in dit geval) het landschap 'inkleuren' met licht.
Een eenvoudige uitleg van het histogram, enigszins gericht op Photoshop.
Over de (veel te) algemene en verstrekkende algemene voorwaarden van veel sites (als Vimeo, facebook e.d.). Hierover schreef ik eerder met betrekking tot NuFoto en het inmiddels -gelukkig- ter ziele gegane skoeps.
Digital Photography school interviewt een fotograaf over haar werk voor het nieuwe album een muzikant.
The Online Photographer over de fotograaf die de berging van het vliegtuig dat recent in New York crashte heeft gedocumenteerd. De fotograaf werkte voor het bergingsbedrijf en had volledige toegang, maar wordt nu door verzekeraar AIG verboden de foto's te publiceren.
Uit technologische ontwikkelingen worden mogelijke (ver)toekomstige mogelijkheden voor beeldsensoren afgeleid en besproken. Of en wanneer deze zaken in je camera te vinden zullen zijn, geen idee. Maar het is goed mogelijk dat het gaat gebeuren!
Zack Arias bespreekt op verzoek (online) foto-portfolio's. Mensen die weten waar ze naar kijken horen praten over foto's (soms hard) kan erg verhelderend werken.
Enkele basisbegrippen met betrekking tot licht.
Korte film waarin voor altijd een wel erg duidelijke grens heeft.
Getty heeft enige tijd geleden een deal gesloten met flickr, waarbij fotografen die hun foto's op flickr.com hebben staan benaderd kunnen worden om deze via Getty te laten verkopen (stock). Deze collectie is inmiddels online. De tarieven zijn hoog, geen microstock, maar Getty pakt 80% van de verkoopprijs. Om je werk in deze verzameling te krijgen moet je door Getty worden uitgenodigd.
Video van de New York Times over de grote hoeveelheid retoucheerwerk (tot aan frankenstein-achtige samenraapsels van verschillende foto's).
Een review van de nieuwste lensbaby: De lensbaby Composer.
Een ander gebruik van foto-paraplu's
Een stap-voor-stap uitleg van de totstandkoming van 2 foto's gemaakt in de computerruimtes van CERN.
Oorlogsfotograaf Bruce Haley geeft in zijn 'Tao of War Photography' tips -met een sarcastische ondertoon- hoe te overleven als oorlogsfotograaf. Met nuttige informatie als "Never Ride an Asian Elephant While Wearing Shorts".
Online fototijdschrift interviewt Roemeens fotografencollectief, met focus op een campagne voor het WNF.
Foto's van de laatste professionele doka's in Londen. Vereeuwigd voor ze voorgoed verdwijnen.
Een uitgebreide uitleg met voorbeelden van de (beperkingen aan) dynamisch bereik.
Fotograaf Paolo Pellegrin (Magnum) portretteerde voor de NY Times 8 acteurs.
Foto's die de wetten van de zwaartekracht tarten. via https://twitter.com/marieke_h
Een video over het voorkomen van hinderlijke reflecties in brillen bij portretten.
Fotoblog van een professioneel fotograaf die op dit blog alleen foto's gemaakt met zijn mobiele telefoon plaatst.
Een timelapse video uit het raam van een vliegtuig, waarin lichtvlekken in het wolkendek voorbij suizen. Elke vlek is een stad in de VS.
Elliot Erwitt (Magnum) fotografeerde de inauguratie van Obama.
Beelden van het Chinees Nieuwjaar
Een programma waarmee je (onder andere) je foto's vanuit Flickr kunt downloaden mét behoud van tags en dergelijken. Informatie die in flickr is toegevoegd wordt naar de IPTC-data van de foto weggeschreven.
Een door een defensiefotograaf genomen foto uit Uruzgan, welke een nieuwsprijs won, blijkt gemanipuleerd. De betrouwbaarheid van foto's genomen in opdracht van defensie was al lastig te bepalen, dit geval maakt het er niet beter op.
Met een lange belichtingstijd kun je bijzondere foto's krijgen. Deels wat cliché, maar mooie foto's!
Chris Jordan toont zijn foto-illustraties opgebouwd uit gigantische aantallen (1 miljoen plastic bekers per 6u in vliegtuigen in de VS, 1/4e van alle gevangenen zijn Amerikanen).
Een verzameling 'eerste' foto's. Van de eerste digitaal gescande foto via de eerste kleurenfoto tot aan de allereerste foto
Een Chinese kunstenaar die aan een bijzondere (en ongetwijfeld) tijdrovende vorm van camouflage doet
Een groep heeft de Nederlandse fabriek en apparatuur van Polaroid gered en wil in 2010 weer film gaan produceren.
Een visuele weergave van de bijna onvoorstelbare hoeveelheden zooi die verbruikt worden in de VS. 28000 olievaten (per 2 minuten), 320.000 gloeilampen (kun je laten branden met wat er aan energie verloren gaat in huizen).
Even geleden schreef ik hier over Photosynth, Geotagging en Google Streetview, en hoe (technieken als) Photosynth Streetview overbodig zouden kunnen maken. Een sterk voorbeeld van de kracht van deze techniek is te zien op de photosynth-pagina over de benoeming van Obama. CNN heeft opgeroepen massaal foto's in te sturen van 1 moment. Ik ben benieuwd hoeveel detail er zichtbaar zal worden als al deze (honderden, duizenden?) foto's gecombineerd worden!
De foto's op 'The Big Picture' zijn altijd de moeite waard, maar deze lucht- en satellietfoto's van de aarde zijn nog 's extra het vermelden waard!
Een familie maakt elk jaar op dezelfde dag een foto van elk gezinslid, van 1976 tot nu.
Tips over een wat apartere tak: Astrofotografie. Nuttige links en ervaringen over het fotograferen van het ISS en de Space Shuttle. Ideaal voor een heldere winternacht.
Een advertentie wordt -letterlijk- met Photoshop 'verfraaid'. Grap of diep commentaar op de onechtheid van de sterren?
Chinese fotografie/stunts die de illusie van onmogelijke en gevaarlijke situaties geven, zonder gebruik van digitale trucage (maar met smoke and mirrors!)
Een mooi verhaal over 'Bokeh', een verwarrende term die feitelijk staat voor alle niet scherpe delen van een foto, en hoe deze eruit zien (afhankelijk van diafragma, lensontwerp etc.). Bijzonder want geschreven door de persoon die verantwoordelijk was voor de term (in het Engels).
Zoals half Nederland ben ik dit weekend richting het ijs getrokken. Thuisgekomen zonder botbreuken maar mét een serie foto's. Ik hou nu eenmaal meer van fotograferen dan van schaatsen (ook al ben ik tijdens de elfstedentocht van '85 geboren!). Het resultaat:
Beelden van het Israëlische offensief in de Gaza-strook.
Op digital-photography-school.com een introductie in het fotograferen van vuur. Dit soort foto's, waar je buiten het 'normale' gaat zijn vaak een goede oefening om je technisch begrip te vergroten.
Sommige mensen moeten hun auto vaker gebruiken.
Een Britse fotograaf maakte foto's met een belichtingstijd van 6 maanden (!) in Bristol. Met een eenvoudige pinhole-camera legt hij een half jaar vast in 1 foto. (Via theonlinephotographer.com)
De juiste kleurweergave bij het afdrukken van foto's is moeilijk te bereiken. Naast het calibreren van je beeldscherm is ook het gebruik van de juiste kleurprofielen voor het gebruik van je printer+papiersoort van belang.